Asvan şehri, 4.500 yıl önce kurulduğunda önemli bir ticaret, taş ocağı ve askeri bölgeydi; ancak bölge halkının yaşamı uzun süre bir sır olarak kaldı.
Beş yıldır bölgede çalışan İtalyan bilim insanları ise yakın zamanda 900 yıl boyunca tekrar tekrar kullanılmış, her biri 30 ila 40 mumya içeren 36 mezarı ortaya çıkarmayı başardı. Mezarların çoğunda muhtemelen bulaşıcı hastalıklardan ölmüş aileler bulunduğu öğrenildi.
Milan Üniversitesi’nden arkeolog Patrizia Piacentini, DailyMail.com’a, mezar alanının yaklaşık 82 bin km genişliğe sahip olduğunu ve tepede katmanlar halinde düzenlenmiş 10 kadar antik mezar terası bulunduğunu söyledi.
Piacentini, “Bu gerçekten muhteşem bir buluştu, Mısır’da benzeri olmayan bir şeydi. Bir zamanlar Aswan’da yaşayan insanlar tepeyi mezarlarla kapladılar. Bir nevi Ölüler Şehri.” yorumunu yaptı.
Dünyada sürekli yerleşimin olduğu en eski şehirlerinden biri olan Aswan, Nil Nehri’nin doğu kıyısında yer alıyor. Günümüze kadar ayakta kalan birçok eski Mısır anıtına granit sağlayan taş ocaklarına ev sahipliği yapıyordu ve Türkler, Romalılar ve İngilizler için askeri bir karakoldu.
Aswan’ın adı başlangıçta Swenett idi ve daha sonra Swan olarak adlandırıldı; bu, pazar anlamına geliyor çünkü birçok malın girip çıktığı bir sınırda yer alıyor.
İLKİ 2019 YILINDA ORTAYA ÇIKTI
İlk mezar 2019 yılında ortaya çıkarıldı ve içinde dört mumya bulunuyordu; ikisinin birlikte gömülen anne ve çocuk olduğuna inanılıyor.
Piacentini, “Başlangıçta bunların anne ve çocuk olduğunu düşündük, ancak yeni BT taramaları bunların iki çocuk olduğunu gösterdi. Fakat yakın zamanda yanlarında muhtemelen anneleri olan bir kadın ve muhtemelen babaları olan bir adama ait kalıntılar bulduk.” dedi.
Beş yıl süren kazılarda insanların sınıflarına göre gömüldüğü de ortaya çıktı. Ekip, Asvan’ın başkomutanının mumyalanmış kalıntıları da dahil olmak üzere seçkinlerin tepenin üzerinde yatırıldığını, orta sınıfın ise aşağıda olduğunu buldu.
Ekip her kazıda onlarca mezar bulurken, son kazılarla 2 bin yıldan fazla bir süre önce yaşamış gizemli insanlara dair daha fazla sır ortaya çıktı.
36 mezar, MÖ 6. yüzyıl ile MS 9. yüzyıl arasına işaret ediyor. Bazılarının tuğladan duvarlarla çevrili açık bir avluya sahip bir tabut girişi varken, diğerleri doğrudan dağ kayalarına oyulmuş.
Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Ayman Ashmawy, mumyalar üzerinde yapılan incelemelerde, gömülenlerin yüzde 30 ila 40’ının gençlik yıllarında, yeni doğmuşken veya ergenlik çağında öldüğünü belirtti.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ