Bu alışılmadık bulgu, aslında “su kesesi bryozoaları” olarak bilinen, bir araya gelerek koloniler oluşturan canlılardan meydana geliyor. Kent ekoloğu Anne Nijs, “Bu büyük kese birçok hayvanın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bir noktada koloni haline geliyorlar ve farklı koloniler de birleşebiliyor” diyerek yapının nasıl oluştuğunu anlattı.
İKİ METRE ÇAPA KADAR BÜYÜYEBİLİYOR
İki metre çapa kadar büyüyebilen bu yapılar, bir yüzeye tutunarak kanalda yaşamlarını sürdürüyor. İlginç olan ise, bu canlıların Utrecht’te ilk kez tespit edilmesi ve aslında bölgeye özgü olmamaları. Daily Mail’de yer alan habere göre; Nijs, “Bu egzotik türün burada bulunması çok özel bir durum, fakat neyse ki çevreye zarar vermiyorlar” diye ekledi.
Zararsız yapısı nedeniyle, su kesesi gönüllüler tarafından bulunduğu yere geri bırakıldı. Orijini Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu kıyısı olan bu canlılar, Avrupa’da ilk kez 1883 yılında Almanya’da tespit edilmişti ve 1990’lardan bu yana Batı Avrupa’ya hızlıca yayılmaya devam ediyor.
‘UZAYLI YUMURTA KESELERİ’ OLARAK ADLANDIRILMIŞTI
Bu tür mikroorganizmaların büyük kümeleri yaz aylarında ABD’de Oklahoma’daki McGee Creek Barajı’nda da görülmüştü. O sırada bazıları bu jölemsi yapıların tehlikeli olabileceğinden korkarken, bazı komplo teorisyenleri ise bu yapıları ‘uzaylı yumurta keseleri’ olarak adlandırmıştı.
Yetkililer, bu canlıların tehlikeli olmadığına dair yerel halkı rahatlatmak için devreye girmişti. Oklahoma Yaban Hayatı Koruma Departmanı (ODWC), Facebook üzerinden paylaştığı bir gönderide, “Bunlar bryozoa ve bu yaz büyük sayılarda ortaya çıkabilirler. Korkmayın, bu mikroorganizmalar yerel türlerdir ve size ya da vahşi yaşama zararsızdır” diyerek açıklamada bulunmuştu.
Bryozoalar, çapları dört milimetreyi geçmeyen minik canlılardan oluşuyor. Bu omurgasız canlılar, erkek ve dişi üreme organlarına sahip olduğu için kendilerini klonlayarak üreyebiliyorlar. Genellikle sudaki bakteri ve fitoplanktonlarla besleniyorlar. Fosil kayıtları, bu canlıların 500 milyon yıl öncesine kadar dayandığını gösteriyor.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ