DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Akdeniz’de petrol ararken dünyanın en eski batığını buldular

İsrail’in 90 kilometre açığında petrol araştırması yapan şirket, Akdeniz’in tarihte bilinen en eski batığını buldu. 3300 yıllık batıktaki amforaların ilk günkü gibi durduğu tespit edildi.

Yayınlanma Tarihi :
Akdeniz’de petrol ararken dünyanın en eski batığını buldular

İsrail’in kuzey batısında, kıyıdan 90 kilometre açıkta petrol ve doğalgaz araması yapan bir şirket 1800 metre derinlikte batık tespit etti.

DÜNYANIN EN ESKİ BATIĞI

İsrail Eski Eserler İdaresi Müdürlüğü arkeologları, batığın Akdeniz’de bulunan en eski batığı ve 3300 yıllık olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
 
İsrail Eski Eserler İdaresi  Denizcilik Denizcilik Birimi Başkanı Jacob Sharvit, “Bu bulgu bize eski denizcilerin yön bulma becerilerini daha önce hiç görülmemiş bir şekilde ortaya koyuyor. Bunun atalarımızın Akdeniz’i hiçbir kıyı görmeden geçebildiğini gösteriyor” dedi.

3300 YIL SONRA  GÜN IŞIĞINA ÇIKARILDI
 
İsrail Eski Eserler İdaresi, batık ile ilgili bilgi ve fotoğraflar paylaştı. İdarenin açıklamasında “Günümüz Türkiye’sinden Mısır’a kadar uzanan bölgede yaşayan Kenanlılar tarafından kullanıldığı düşünülen amforalardan sadece ikisi, diğer eşyaların etkilenmemesi için özel tasarlanmış aletlerle çıkarıldı. Keşif gerçekten akıllara durgunluk veren bir olay” denildi.

EN ESKİ BATIKLAR TÜRKİYE KIYILARINDAYDI

Öte yandan, Akdeniz’de Geç Tunç Çağı’na ait sadece iki kargo gemisi batığının bilindiğini ve bunların her ikisinin de standart dalış ekipmanı kullanılarak Türkiye kıyılarına nispeten yakın bir yerde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, “Bu iki bulguya dayanarak bugüne kadarki akademik varsayım, o dönemde ticaretin limandan limana, denizcilerin kıyı şeridini görüş alanında güvenli bir şekilde yapıldığı yönündeydi. Batığın keşfi artık antik denizciliğe dair tüm anlayışımızı değiştiriyor. Bu kadar uzak bir mesafede, herhangi bir karayla görsel temas olmadan bulunan ilk örnek” denildi. 3300 yıllık batıktan çıkarılacak eserlerin bu yaz Kudüs’teki İsrail Arkeolojisi Ulusal Kampüsü’nde sergileneceği belirtildi.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP