Bilim insanları, sakinleşsin diye çocuklarına telefon ve tablet veren ebeveynleri ilgilendiren bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı…
Uzmanlar, çocukların sakinleşmesi için dijital ekranların çocuklara verilmesinin zararlarının uzun vadede ortaya çıkabileceğini söyledi.
Kanada’daki Sherbrooke Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Profesör Caroline Fitzpatrick’in yönettiği bilimsel araştırma grubu, sakinleşmesi için tablet ve telefon verilen çocukların ilerleyen dönemde çok ciddi sorunlar yaşadığını ortaya çıkardı.
“KISA VADEDE ETKİLİ AMA…”
Fitzpatrick, “Çocuk üzgün olduğunda ebeveynlerin çocuğun dikkatini başka yöne çekmek için tablet ya da akıllı telefon kullandığını sık sık görüyoruz. Çocuklar dijital içerikten çok etkilenir ve öfke nöbetlerini durdurmanın kolay bir yoludur fakat bu kısa vadede etkilidir” dedi.
Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry isimli dergide yayınlanan çalışmada erken çocukluk döneminin temel öz sakinleşme becerilerini öğrenmek için kritik bir zaman olduğuna da vurgu yapıldı. Telefon ve tablet verilen çocukların büyüyünce duygularını yönetmekte zorlandığı belirtilirken, tablet ve telefon verilmesinin zararlı olduğu da aktarıldı.
Dijital ekranların ebeveynler için serbest zaman sağladığını söyleyen bilim insanları bunun duyguları bastırdığına da dikkat çekti.
“ÖFKE KONTROLÜ SORUNU YAŞANIYOR”
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Eotvos Lorand Üniversitesi’nde görevli olan ve araştırmada yer alan Dr. Veronika Konok da, “Düzenli olarak çocuklarına telefon ve tablet veren ebeveynlerin çocukları duygularını kontrol etmeyi öğrenemiyor. Bu da ilerleyen yaşamlarında öfke yönetim sorunları ve diğer duygusal sorunlara sebebiyet veriyor” dedi.
Bilim insanları yaşları 2 ile 5 arasında değişen 300’den fazla çocuğu ve ebeveynlerini inceledi. Elektronik cihaz kullanan ebeveynlerin çocuklarının daha öfkeli olduğu ve daha az kontrol edilebilir olduğu belirtilirken öfke yönetiminde de sorunların çıktığı kayıtlara geçti.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ