DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kritik görüşme öncesi Ankara-Atina hattında ’12 mil’ krizi yine gündemde

Ankara-Atina hattında yumuşama dönemi sürerken Yunanistan’da “12 mil meselesi” tartışmaları yeniden patlak verdi.

Yayınlanma Tarihi :
Kritik görüşme öncesi Ankara-Atina hattında ’12 mil’ krizi yine gündemde

Türkiye’yle ilişkilerin yumuşadığı bir dönemde Yunanistan’da “12 mil” tartışmaları yeniden gündemde…

Yunanistan 1995’te Ege’de karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu ilan etmiş, Türkiye Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarması halinde bu durumun savaş sebebi sayılacağını bildirmişti. O dönemden bu yana Ankara-Atina hattında kriz başlığı olan konu Yunanistan’da son dönemde yeniden tartışılıyor.

Yunan Kathimerini gazetesinin haberine göre Yunanistan hükümetinden bir yetkili, karasularının 6 mille sınırlı kalmasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Yunan yetkili, “6 mil mi? Böyle bir ihtimal yok” dedi.
 
Yunan yetkili, Türkiye’nin talep ettiği Ege adalarının silahsızlandırılması meselesini de tartışmayacaklarını kaydetti.
 
Açıklamanın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunan mevkidaşı George Gerapetritis’in gelecek ay bir araya geleceği toplantı öncesi yapılması dikkat çekti. İki bakanın görüşmesinde, tartışma yaratan Münhasır Ekonomik Bölge ve kıta sahanlığı konularının ele alınması bekleniyor.

DENİZ PARKI KRİZİ

İlişkilerdeki kriz başlıklarını gidermeye yönelik görüşmelere rağmen Atina’nın bir süre önce İyon ve Ege Denizi’nde birer deniz parkı oluşturmayı planladığını açıklaması, Ankara-Atina hattındaki bahar havasına gölge düşürmüştü.
 
Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada “Yunanistan’ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyeceğimize tekraren dikkat çekeriz” ifadelerini kullanmıştı.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP