DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İran’a saldırısından önce: İsrail’in Demir Kubbe’si eriyor mu?

ABD’den THAAD hava savunma sistemi alan İsrail’in, Demir Kubbe ve Davut Sapanı gibi hava savunma sistemleri için yeterli mühimmata sahip olmadığı iddia edildi.

Yayınlanma Tarihi :
İran’a saldırısından önce: İsrail’in Demir Kubbe’si eriyor mu?

İsrail’in, ABD’den THAAD füze savunma sistemini alması ve acilen yerleştirmesi, pek çok analistin dikkatini çekti. Sistemi acilen hazırlamak için 100 ABD askerinin İsrail’e gelmesi, Demir Kubbe’nin operasyonel gücü hakkında soru işaretleri yarattı.

Peki, İsrail hava savunma sistemleri özellikle İran’a karşı düzenleyeceğinin taahhüdünü verdiği misillemenin sonuçlarına hazır mı?

‘MÜHİMMAT SORUNU CİDDİ’

ABD eski üst düzey savunma yetkilisi Dana Stroul, konu hakkında Financial Times’a açıklamalarda bulundu.

Stroul, “İsrail’in mühimmat sorunu ciddi” diyerek sözlerine başladı. Açıklamasının devamında Stroul, “Eğer İran, İsrail’den gelen bir saldırıya karşılık verecek olursa, İsrail’in hava savunma sistemleri yetersiz kalabilir” dedi. 

Stroul, “ABD, hem Ukrayna’yı hem de İsrail’i aynı hızda destekleyemez” diye ekledi.

İsrail, geçen yıldan beri Gazze ve Lübnan bölgelerinden fırlatılan 20 binden fazla füzeye karşı hava savunma sistemlerini kullandı.

İddiaya göre İsrail’in hava savunma sistemleri, tüm bölgeleri eşit olarak koruyamıyor. Bu nedenle, yapay zekayla güçlendirilen hedef seçme sistemleri İsrail’in hangi bölgelerini daha fazla koruyacağını seçiyor.

Eğer İsrail, İran’a saldırırsa ve İran karşılık verirse, İsrail’in tüm bölgelerini koruması mümkün olmayacak.

PEKİ SALDIRI MÜMKÜN MÜ?

İsrail basını Pazartesi günü, İran’ın üçüncü bir ülke üzerinde İsrail’in misillemesi konusunda ABD ile anlaştığını ve İsrail’in yakıt üretim tesisleri ve nükleer tesisleri vurmaması şartıyla ‘işi uzatmayacağını’ iddia etmişti.

Bu iddiadan sonra İran, Umman üzerinden ABD ile yaptığı görüşmeleri kestiğini duyurmuştu.

Diğer yandan, Washington Post gazetesinin konuya ilişkin bilgi sahibi biri ABD’li iki yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD yönetimine İran’daki nükleer ve petrol tesislerini hedef almayacaklarını ancak askeri altyapıya saldıracaklarını bildirdiği öne sürüldü. 

Bu habere göre Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ile geçen çarşamba yaptığı görüşmede İsrail’in İran’daki askeri tesisleri hedef alacağını aktardı. 

İddialar, iki tarafın da gerilimi daha da yükseltmek konusunda endişeli olduğunu gösteriyor. İsrail, 3 Ekim’de İran’a büyük karşılık vereceğini söylemiş, İran’da kritik enerji üretim tesislerini hedef alacağını vurgulamıştı.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP