DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yemek yerken ortaya çıkıyor: İnsanların sıklıkla gözden kaçırdığı kanser belirtisi

Yemek yerken ortaya çıkan ve insanların genellikle önemsemediği belirtiler kanserin erken teşhis edilmesi için hayati öneme sahip olabiliyor. Uzmanlar, bu uyarı işaretini dikkate almanın tedavi sürecinde büyük fark yaratabileceğini vurguluyor ve o belirtileri sıralıyor…

Yayınlanma Tarihi :
Yemek yerken ortaya çıkıyor: İnsanların sıklıkla gözden kaçırdığı kanser belirtisi

Kanser, son derece tehlikeli bir hastalık olmasına rağmen, modern tıbbın gelişimi sayesinde birçok türüyle etkili bir şekilde mücadele edilebiliyor. 

Tedavi sürecindeki en kritik faktörlerden biri ise hastalığın erken teşhisi. Kanser ne kadar erken tespit edilirse, tedavide başarılı olma ve olumlu sonuç elde etme şansı o kadar yükseliyor. 

Sorunun temel noktası da burada; birçok kanser türü, erken evrelerinde belirgin bir belirti vermiyor veya kendini hissettirmiyor. Ancak doktorlar, hastaların dikkatini çekmesi gereken “genel” semptomlar arasında bazı ortak işaretleri sıralıyor: 

Sürekli yorgunluk hissi
Sebepsiz ve uzun süreli öksürük
Cilt altında fark edilen şişlikler
Ani ve açıklanamayan kilo kaybı

Ancak bir belirti var ki sık sık gözden kaçıyor ve yemek yerken ortaya çıkıyor:

Yiyecekleri yutma zorluğu ve sürekli tokluk hissi de kanserin belirtileri arasında yer alabilir. Bu semptomlar, erken teşhis için dikkate alınması gereken önemli uyarı işaretleridir.

Öte yandan yemek borusu kanseri dünya çapında en yaygın sekizinci kanser türü ve kanserle ilişkili ölümlerin altıncı önde gelen nedenidir (Di Pardo BJ, Bronson NW, Diggs BS, Hunter JG, Dolan JP. “Clinical and pathologic staging disparities in treatment of esophageal cancer: Implications for multidisciplinary care.” Journal of Gastrointestinal Surgery, 2016).

 

 

 

 

 

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP