DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İtalyanlar altın elma diyor! Meğer domatesin bilmediğimiz bir çok faydası varmış

Milyarlarca insanın severek tükettiği domatesin lezzeti bir yana dünyadaki popülaritesini abartmak neredeyse imkansız. Sofralarda hem tek başına hem de birçok yemeğin demirbaşı olan domatesin aynı zamanda sağlıya birçok faydası var.

Yayınlanma Tarihi :
İtalyanlar altın elma diyor! Meğer domatesin bilmediğimiz bir çok faydası varmış

İtalyanların “altın elma” olarak adlandırdığı domates, içerdiği benzersiz faydalı bileşenlerle de dikkat çekiyor. 

Zengin besin değerleri sayesinde sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez parçalarından domates, içerdiği yüksek miktarda likopen, C vitamini ve potasyum ile öne çıkıyor.

Likopen, güçlü bir antioksidan olarak, hücreleri serbest radikal hasarından koruyarak kalp sağlığını iyileştirir ve bazı kanser türleri, özellikle prostat kanseri riskini azaltabilir. Ayrıca, domatesin anti-enflamatuvar etkileri de bulunmaktadır.

Düzenli domates tüketimi, yüksek kan basıncını düşürmeye, bağışıklığı desteklemeye ve cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketildiğinde farklı faydalar sunar; örneğin pişirildiğinde likopenin emilimi artar, ancak C vitamini bir miktar kaybolabilir. Bu nedenle, dengeli bir beslenme için her iki şekilde de tüketilmesi önerilir.

Domates ayrıca yüksek lif içeriğiyle sindirim sağlığını destekler ve düşük kalorili yapısıyla kilo kontrolüne yardımcı olur. Bu özellikleri nedeniyle domates, sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez parçalarından biri olarak kabul edilmektedir (Health, Verywell Health ve Medical News Today).

Domatesin sağlığı diğer faydalar ise şu şekildedir:

Depresyon: Beyin fonksiyonlarını destekleyerek ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Görme Problemleri: Göz sağlığı üzerinde koruyucu etki göstererek yaşa bağlı görme kayıplarını önleyebilir.
Sindirim Problemleri: Lif içeriği sayesinde sindirimi düzenler ve gastrointestinal sorunları hafifletebilir​.

 

 

 

 

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP