DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

22 ilde sandıklar kuruldu: Binlerce kişi 7’nci kez oy verecek

Tüm Türkiye’de 22 ilde toplam 168 sandık kuruldu, Bulgaristan çifte vatandaşlığı bulunan kişiler, bu yıl gerçekleşen 7’nci seçim için sandık başına gitti.

Yayınlanma Tarihi :
22 ilde sandıklar kuruldu: Binlerce kişi 7’nci kez oy verecek

Bursa’da yaşayan çifte vatandaşlar, Bulgaristan seçimleri için il genelinde kurulan 42 sandıkta saat 08.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı, seçime 28 parti katılacak. Bulgaristan’ın Bursa Konsolosluğu’na gelerek oy kullanan seçmen Taner Çavuş, Bulgaristan göçmenlerinin yoğun yaşadığı mahallelerdeki okullarda sandıkların kurulduğunu söyledi.

“YEDİNCİ SEÇİM, İNSANLAR BIKTI”

Çavuş, “Bu 3 yıl içinde 7’nci seçim. İnsanlar bıktı. Şimdi daha bugünden itibaren tekrar konuşuluyor nisan, mayıs ayında tekrar seçim olacağı. Yani katılım oranının çok düşük olacağını bekliyoruz.” dedi. Çifte vatandaşların oy verme işlemi, saat 20.00’ye kadar sürecek.

ESKİŞEHİR’DE SEÇİM YOĞUN GEÇİYOR

Eskişehir’de çifte vatandaş yaklaşık 3500 kişi, Çankaya Mahallesi’ndeki Gazi Yakup Satar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Tepebaşı Mahallesi’ndeki Kardeşler Ortaokulu ve Avukat Şahap Demirel Ortaokulu’nda kurulan 3 sandıkta oy kullanıyor. Eskişehir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ESBALGÖÇ) Başkanı Habibe Aydın, AA muhabirine seçimlerin yoğun geçtiğini ve erken saatlerde başladığını söyledi. Aydın, “Bulgaristan’da son 4 yılda 7. kez seçim yapıldığını” belirtti ve “Bu seçimle Bulgaristan’da kurulacak olan hükümet, icraatlarına başlar ve uzun soluklu devam eder.” şeklinde konuştu.

YALOVA’DA 4 SANDIK AÇIK

Yalova’da yaşayan çifte vatandaşlık sahibi kişiler, Bulgaristan genel seçimleri için sandık başına gitti. Yalova’da kurulan 4 sandıkta, saat 07.00 itibarıyla oy kullanmaya başlandı. Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulu’na gelen vatandaşlar, gerekli kontrollerin ardından oylarını kullandı.

Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Özgür, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulmasının ardından 35 yıl geçtiğini” belirterek, “Bugün yine Bulgaristan erken genel seçimlerini Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Tüm Türkiye’de 22 ilde toplam sandık sayısı 168. Bulgaristan Türklerinin kaderi belirleniyor bugün. Yalova’mızda tüm gayretlerimizi seferber ederek 4 sandık açılmasına vesile olduk. Sabah 07.00’de ilk seçmenlerimiz gelmeye başladı. Herkesi sandığa gelerek oylarını kullanmaya davet ediyorum. Bu Bulgaristan Türklerinin birliği ve geleceği için çok önemli bir seçim.” dedi. Sebile Sert ise, “vatandaş olarak oyunu kullandığını ve tüm Yalova’daki Bulgaristan vatandaşlarını oy kullanmaya beklediğini” ifade etti.

“YETER Kİ SANDIĞA GİDELİM”

Çanakkale merkezdeki Cumhuriyet İlkokulu ile Gökçeada ilçesindeki Uğurlu İlkokulu’nda birer sandık kuruldu. Cumhuriyet İlkokulu’na gelen seçmenler, görevliler tarafından yapılan liste ve kimlik kontrolünün ardından oylarını kullandı.

Çanakkale Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Ahmet Uslu, Çanakkale’de merkez ve Gökçeada’da iki sandığın kurulduğunu, kentte toplam 1565 çifte vatandaşın bulunduğunu aktardı.

Uslu, oy kullanım oranının yüzde 50’lerde kaldığını belirterek, “Ama Bulgaristan geneline göre yüksek bir rakam. Bugün yine yüzde 50’nin altına düşmeyeceğimizi düşünüyoruz. Bütün soydaşlarımızın bu hakların gelip kullanmalarını istiyoruz. Seçme hakkı en büyük Anayasal haktır. Bir vatandaşsınız ve bunu lütfen kullanın.” dedi. Üst üste seçimler olması ve istikrarsızlık nedeniyle sandığa giden seçmen sayısının düştüğünü ifade eden Uslu, “Bulgaristan’da bu oran yüzde 32-35’lere kadar düştü. Türkiye’de oy kullanan soydaşlarımızın her on binde bir oyuna karşılık, bir milletvekili düşmektedir. Çanakkale olarak bir milletvekilinin yüzde 15’lik oranını karşılayacak durumdayız ama yeter ki sandığa gidelim.” şeklinde konuştu.

BİRÇOK ŞEHİRDE OY VERME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Balıkesir’de yaşayan çifte vatandaşlık sahibi kişiler, Bulgaristan genel seçimleri için sandık başına gitti. Çifte vatandaşlar, kent merkezindeki Yunus Emre Ortaokulu, Bandırma Bilim Sanat Merkezi ve Ayvalık Halk Eğitim Merkezi’nde kurulan sandıklarda saat 07.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı.

Yunus Emre Ortaokulu’na gelen seçmenler, görevliler tarafından yapılan liste ve kimlik kontrolünün ardından oylarını kullandı. Balıkesir Balkan Göçmenleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Akpınar, seçimin hayırlı olması temennisinde bulunarak, Balıkesir’de yaklaşık 1250 kişinin oy kullanacağını belirtti. Bilecik’te ise Malhun Hatun İlkokulu’na gelen seçmenler, kurulan sandıkta oy kullanmaya başladı. Çifte vatandaşların oy verme işlemlerinden önce sandık görevlilerince pasaport ve kimlik bilgileri kontrol edildi. Bilecik Bulgaristan Göçmenleri Koordinatörü Orhan Şenkurt, AA muhabirine, “seçimlerin oy kullanacak vatandaşlara hayırlı olmasını” dileğinde bulundu.

Kütahya’da çifte vatandaşlık taşıyan 80 kişi, 100. Yıl Mahallesi’ndeki Sevin Akdoğan İlkokulu’nda kurulan sandıkta oy kullandı.

Seçimlerin ilerleyen saatlerinde daha fazla katılım bekleniyor.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP