DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yine Kasım ayı geldi yine aynı soruyu tartışacağız: İndirim mi kandırmaca mı?

Kasım ayında online alışveriş siteleri ve mağazalarda başlayan indirim çılgınlığı tartışmaları da beraberinde getiriyor. Tüketiciler mağazaların indirim günlerine doğru etiketleri yükselttiğini ve indirim adı altında gerçek fiyatına çektiğini öne sürüyor. Bu yıl da benzer şikayetlerin olmaması için önlemler alınıyor

Yayınlanma Tarihi :
Yine Kasım ayı geldi yine aynı soruyu tartışacağız: İndirim mi kandırmaca mı?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kasım ayında gerçekleştirilen büyük indirim kampanyalarında tüketicilerin mağdur olmaması için denetimlerin sıkılaştırıldığını açıkladı. Bakan Bolat, kasım ayındaki indirim döneminde e-ticaret sitelerini mercek altına alacaklarını belirterek, vatandaşların herhangi bir sorun yaşamaları durumunda şikayetlerini Bakanlığın internet adresleri üzerinden hızlıca iletebileceğini vurguladı.

E-Ticarette Rekor Artış ve Yeni Düzenlemeler

Bakan Bolat, e-ticaretin dünya genelinde hızla büyüdüğünü, Türkiye’de de COVID-19 pandemisiyle bu sektörün rekor seviyelere ulaştığını ifade etti. 2023’te küresel e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolara ulaştığını belirten Bolat, bu rakamın 2024’te 6,3 trilyon dolar, 2027’ye kadar ise 8 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini söyledi. Türkiye’de ise e-ticaret hacmi geçen yıl 1,85 trilyon liraya ulaşırken, 2024 için bu rakamın 3,4 trilyon lira olması öngörülüyor.

E-ticaretin büyümesiyle birlikte sektörde tüketici haklarının korunması için çeşitli düzenlemeler yapıldığını kaydeden Bolat, özellikle satıcıların ve tüketicilerin haklarının güvence altına alındığına dikkat çekti. 2022’de yenilenen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların (ETAHS) hukuka aykırı içeriklerin yayımdan kaldırılması ve tanıtıcı bilgilerin doğrulanması zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.

Kasım İndirimleri Sıkı Denetimde

Kasım ayında yapılacak indirimlerde firmaların yasa dışı veya aldatıcı uygulamalardan kaçınmaları için denetimlerin artırılacağını belirten Bolat, “e-Ticaret sektöründe çok sayıda kampanyanın bir araya geldiği kasım ayında vatandaşlarımızın dolandırılmaması için indirimleri mercek altına alacağız,” dedi. Bolat, tüketicilerin karşılaştıkları olumsuz durumları Bakanlığın e-Devlet üzerinden ulaşılabilen “Tüketici Şikayeti Uygulaması”na iletebileceklerini belirtti.

Güvenli Alışveriş İçin Vatandaşlara Uyarılar

Bakan Bolat, vatandaşların internet alışverişlerinde güvenliği artırmak için dikkat etmeleri gereken noktalara da değindi:

Güvenilir Adreslerden Alışveriş: Sitelerin domain adreslerinin doğru olup olmadığını kontrol edin.

Gerçekçi İndirimlere Dikkat: Gerçekçi olmayan, aşırı indirim vaatleri dolandırıcılık riski taşıyabilir.

Kullanıcı Yorumları: Satın alınacak ürünle ilgili kullanıcı yorumlarını inceleyin.

Güvenli Ödeme Yöntemleri: Güvenli ödeme seçeneklerini tercih edin.

Bolat, tüketicilerin mağdur olmaları durumunda önce satın aldıkları e-ticaret sitesine başvurmalarını, çözüm bulunamaması halinde tüketici hakem heyetine veya mahkemelere başvuru yapabileceklerini ekledi. Şüpheli durumlarda savcılığa suç duyurusunda bulunulabileceğini ve kredi kartıyla yapılan alışverişlerde banka ile iletişime geçilerek işlem itirazında bulunulabileceğini söyledi.

Yasa Dışı Satışlara Ağır Cezalar

Denetim programı kapsamında kurallara aykırı hareket eden firmalara ağır idari para cezaları verildiğini belirten Bolat, 2024’ün ilk 9 ayında yapılan denetimlerde 54 firma için toplamda 238 milyon 155 bin 602 lira ceza kesildiğini duyurdu.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış