DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Cemevlerinin bakanlığa bağlanmasına karşı çıktı, başına gelmeyen kalmadı

Cemevlerinin bakanlığa bağlanmasına karşı çıkan  Burmedere Köyü Muhtarı Şahismail Güyük hakkında soruşturma başlatıldı. Gürük sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Yayınlanma Tarihi :
Cemevlerinin bakanlığa bağlanmasına karşı çıktı, başına gelmeyen kalmadı

Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Esma Ersin ile birlikte Ardahan’daki Alevi dedeleri, Cemevi başkanları ve yirmi sekiz Alevi köy muhtarlar ile toplantı yaptı. Toplantıda, cemevlerinin Turizm ve Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na bağlanması istendi. Talebe karşı çıkan Burmedere Köyü Muhtarı Şahismail Güyük, “Bizi neden Kültür Bakanlığına bağlıyorsunuz, biz folklar ekibi miyiz, dans okulu muyuz? Biz bir ibadet ve inanç kurumuyuz. İnanç olarak biz Kültür Bakanlığını tanımıyoruz tanımayacağız” dedi.  Muhtar Güyük, bir süre sonra sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı, denetimli serbestlik ile serbest bırakıldı.

İçişleri Bakanlığı Müşaviri Esma Ersin’in katılımıyla 12 Haziran’da Alevi yurttaşların talepleri ve Ardahan genelindeki cemevlerinin durumu hakkında Alevi dedeleri, cemevi başkanları ve muhtarlarla istişarede bulunuldu. Turizm ve Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi verilen toplantıda Alevi dede, cemevi başkanı ve köy muhtarlarından başkanlıktan yardım almaları, iş birliği yapıp, başkanlığa bağlanmaları istendi. 

HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Toplantıda söz alan Burmadere Köyü muhtarı Şahismail Güyük, Cemevi Başkanlığı’nın Alevileri temsil etmediğini belirterek eleştirilerde bulundu. Ardından da hakkında soruşturma açıldı ve gözaltına alındı.

“BİZİ NEDEN BAKANLIĞA BAĞLIYORSUNUZ, BİZ FOLKLOR EKİBİ MİYİZ?”

SÖZCÜ’ye konuşan muhtar Güyük, toplantıda yaşananları şöyle anlattı:

-Ardahan Valiliği 28 tane Alevi köyün muhtarlarını ve dedeleri valiliğe toplantıya davet ettiler. Toplantıya İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Esma Ersin’de katıldı. Buradaki Cemevlerini Kültür Bakanlığına bağlı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bünyesine almak istediklerini, her Cemevine bir tane görevli ve elektrik, su ve gerekli ihtiyaçlarınız karşılansın dedi. 

-Sayın müsteşarın konuşmasının ardından sözü ben aldım. Bizi neden Kültür Bakanlığına bağlıyorsunuz, biz folklar ekibi miyiz, dans okulu muyuz? Biz bir ibadet ve inanç kurumuyuz. Bizim kendi Alevi Federasyonlarımız var onlar oturur ortak bir istişare yaparlar siz ödemeleri oraya yaparsanız onlarda gereli ihtiyaçları karşılarlar’ dedim. Sonrasında ise ‘biz eşit yurttaş olmak istiyoruz’ sözüme karşılık İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Esma Ersin bana ‘Sen eşit yurttaş değil misin?” diye sordu. Bende ‘eşit değiliz, 81 ilimiz var bana bir tane Alevi vali, emniyet müdürü, var mı? 937 ilçemiz var bir tane Alevi kaymakam gösterebilir misiniz? Nasıl eşit oluyoruz?’ bu ülkenin asli unsurları ve kurucuları bizleriz’ dedim. Bizim Kültür Bakanlığına saygımız var orası bizim bakanlığımız, devletimizin bir kurumu ona hiçbir diyeceğimiz yok. Ama inanç olarak biz Kültür Bakanlığını tanımıyoruz tanımayacağız’ dedim. 

İHBAR EDİLDİ, GÖZALTINA ALINDI

Gerçekleşen toplantıdan bir ay sonra bir ihbarla gözaltına alındığını belirten Güyük, “Bu toplantıdan bir ay sonra bir ihbar sonrasında yıllar önce 68 kuşağıyla ilgili yaptığım paylaşımlar gerekçe gösterilerek gözaltına alındım. Buradan alınan ifademin ardından savcılığa sevk edildim. Paylaşımları yaptığımı 68 kuşağına hayran olduğumu ifade ettim. Savcılık tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti burada da sol görüşlü olduğumu ancak burada olmamın nedeni Alevilerle ilgili yaptığım konuşmadan kaynaklı olduğunu biliyorum’ dedim. Mahkeme, denetimli serbestlik şartıyla serbest bıraktı şuanda her pazartesi günü karakola imzaya gidiyorum” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP