2 bin yıldır ayakta kalan tarih!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Kızıl Kule’ veya ‘Kızıl Karakol’ olarak bilinen bu tarihi yapı, bölge halkı tarafından düşmanları izlemek ve iletişim sağlamak amacıyla inşa edilirken Han ve Tang Hanedanları döneminde Çin Seddi’nin savunma sisteminin önemli bir parçası olan kule, askeri iletişim için kritik bir tesis olarak hizmet etmiştir. 

Kulenin üst kısmı, acil askeri bilgilerin iletimi için kullanılırken, iple tırmanılarak ulaşılabilen bu yapı, Sincan’daki en eski ve en iyi korunmuş antik kulelerden biri olarak kabul edilmektedir.

TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLDU

Haziran 2024’te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Kızıl Kule, dünya genelinden gelen turistlerin de uğrak noktası haline geldi. Özellikle bu listeye alındıktan sonra Avrupa’dan gelen ziyaretçi sayısında belirgin bir artış gözlemlenirken, Kuche Şehri Kültür ve Turizm Bürosu, kulenin özenle korunmasını sağlamakta ve gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyor. 

İPEK YOLU’NUN KORUYUCUSU

Kuche Şehri Kültür ve Turizm Bürosu’ndan Yin Qiuling, kulenin adını aldığı Kızılgaha mağaralarının yanında yer aldığını belirterek, Han Hanedanlığı döneminde yapılan bu yapının İpek Yolu üzerindeki ulaşım rotasıyla da ilişkili olduğunu ifade etti. Qiuling, kulenin, İpek Yolu’nu korumak toplumda istihdam ve istikrarı sürdürmek gibi bir amacaı olduğunu aktarırken yoldan geçenlerin bu noktada konakladığını aktardı. Qiuling, kulenin pişmiş topraktan yapıldığını aktarırken bir bakış kulesi olarak kullanıldığını aktardı.