Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattında Yozgat’ın Yerköy ilçesi Sarayköy mevkiinde yoğun yağmurdan dolayı toprak kayması yaşandı. Can kaybı yaşanmasa da meydana gelen sıkıntı, projeye dair geçmişte yapılan eleştirileri hatırlattı.
ERDOĞAN: BİTİRMEZSE GÜLE GÜLE
Proje ilk olarak 2004 yılında gündeme gelmişti. İlk ihale ise 2008 yılında yapıldı. Her geçen yıl açılış tarihi değiştirildi. 2012’de hattın tamamlanması beklenirken yıllar geçti, 2018 yılında test sürüşlerinin yapılacağı duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’daki bir konuşmasında “Ulaştırma Bakanı da burada. İşi takip etmez, bitirmezse güle güle” dedi. İlk test sürüşünün Aralık 2019’da yapılacağı duyuruldu fakat Mart 2020’de gerçekleşebildi.
BİR YIL ÖNCE RAY ÇÖKTÜ
2021’de seferlerin başlayacağı duyurulsa da 3 Eylül 2021’de hattaki eksikliklerin giderilememesi sebebiyle açılış yedinci kez ertelendi. Eksikliklerin giderildiği söylenerek Nisan 2023’te resmi açılış yapıldı. Fakat projenin bu kadar gecikmesi, projede aksaklıklar olmasına rağmen açıldığı yönündeki eleştirileri beraberinde getirdi.
Eleştirilerde haklılık payı olduğu Haziran 2023’te ortaya çıktı. Ankara Sivas YHT hattının Yozgat yakınlarındaki kısmında yoğun yağıştan dolayı heyelan yaşandı, ray çöktü. Yol kontrolü yapan kılavuz lokomotif de raydan çıktı. Yani bugün yaşanan toprak kayması ve tehlikeli durumun aynısı bir sene önce de yaşanmıştı.
İŞTE O ŞİRKETLER
Projenin arkasında hem inşa sürecini hem zemin etütlerini hem de diğer gerekli yapı işlemlerini yürüten tanıdık firmalar var. En az 18 ayrı ihalenin yapıldığı projeyi üstlenen şirketler ve verilen ihalelerden bazıları:
– İlk etap Yerköy-Sivas ihalesini 839 milyon dolar bedelle China Major-Cengiz-Limak-Kolin ortaklığı kazandı.
– Kırıkkale-Yerköy altyapı ihalesini 247 milyon lirayla Kolin kazandı.
– Hattın ikinci etabı Kırıkkale-Yerköy ihalesini 398 milyon TL’ye Kolin-Cengiz-Limak-Mapa ortaklığı aldı.
– Elmadağ viyadükleri için Doğuş Holding ile sözleşme imzalandı.
– Yerköy-Sivas altyapı işini 734 milyon TL teklifle Özaltın-Özkar ortaklığı kazandı.
– Üstyapı elektrifikasyon, sinyalizasyon işlerini Yapı Merkezi üstlendi.
– Kayaş – Kırıkkale arası altyapı işleri YDA şirketine verildi.
İhalelerin çoğu adrese teslim yöntemi olarak bilinen, bazı şirketlerin çağrılarak yapıldığı pazarlık usulüyle gerçekleştirildi. Projeye dair yapılan eleştirilere YDA, Cengiz, Kolin veya başka bir şirket tarafından açıklama getirilmedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Can kaybının olmaması, sorunu ortadan kaldırmıyor. Her yağmurdan sonra aynı sorun. Zemin etüdünü adam gibi yapmazsan, hızlı tren geçişinin şartlarını tam oluşturmazsan, riskleri öngöremezsen, suçu yine hava muhalefetine atarsın. Olmadı, fıtrat deyip geçersin. Önlem alın, önlem.”
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ