Almanya’yı ekonomik krize sürükleyen, SPD- Yeşiller ve Liberaller (FDP) hükümeti dün gece Liberaller’in ayrılması ile “fiilen biterken”, siyasi depremin artçıları sürüyor. Hükümetin ekonomi politikasını eleştirip önlemler isteyen Liberal Parti’nin taleplerine iş dünyası destek verdi.
Çünkü üçlü koalisyon, ekonomik enkaz bırakmış durumda. Alman ekonomisi bu yıl da küçülüyor. Otomotiv sektörü sarsılıyor. VW, Audi fabrika kapatıyor. Mercedes ve BMW şok kazanç ile satış düşüşleri yaşıyor. Enerji maliyetleri üçe-dörde katlandığı için bir çok Alman şirketi sallanıyor, küçülüyor ya da iflaslar peşpeşe geliyor. Alışveriş merkezleri, hastaneler kapanıyor.
HEMEN GÜVENSİZLİK OYU TALEBİ
Hükümeti sarsan dün geceki gelişmeler şok ediciydi. Başbakan Scholz, küçük ortak FDP ve Liberaller’i suçlayıp Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden almıştı. Bunun üzerine FDP’li diğer 3 bakan da hükümetten ayrılmış, ayrıca parti de liderleri Lindner’in yanında olduklarını hükümete artık mecliste destek olmayacağını duyurmuştu.
Böylece hükümet azınlığa düştü. FDP’li Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ise, partisine uymadı ve hükümette kalacağını açıkladı. Ancak bu yetmiyor. Topal ördek olan, yani artık yönetemez duruma gelen Olaf Scholz hükümeti, geçiş süreci belirlemeye çalışıyor.
CDU: HEMEN ERKEN SEÇİM OLSUN
Ana muhalefet (CDU) lideri Friedrich Merz ile görüşen Scholz, acil yasalara destek vermelerini ve 15 Ocak’ta hükümetin güvensizlik oyu ile çekilmesini önerdi.
Scholz’un planına göre erken seçimler 9 Mart veya Mart 2025 sonuna doğru yapılacak. Ancak muhalefetin diğer ortağı CSU, hemen güvensizlik oylaması yapılmasını ve erken seçimlerin de ocakta yapılmasını istedi.
Hükümet devam etse bile, bu yılın 28 Eylül günü zaten genel seçimler yapılacaktı.
İLTİCACI, VERGİ, İKLİM VE AB YASALARI
Patronların desteklediği Liberal parti, Alman mucizesini kurtarmak için Başbakan Scholz ve diğer ortağı Yeşiller‘den şu ana kadarki politikalarından 180 derece dönmeyi istemişti ve “İlticacıları yardımlar” kısılmalı.
Tedarik zinciri ve toplu pazarlık garantisi yasaları kaldırılmalı. Vergiler düşürülmeli. İklim hedeflerinin bazılarından vazgeçilmeli.
AB’nin yük getiren bazı yasaları iptal edilmeli. Borçlanmada sınır getirilmemeli“ tekliflerini getirmişti. Bunlar kabul etmeyen Scholz, Lindner’i görevden aldı, Liberal Parti de hükümetten çekildi.
PATRONLAR, LİBERALLERİ DESTEKLEDİ
Bu gelişmeler olurken, iş dünyası Liberaller’in arkasında durdu ve ekonomik çöküntünün yeni hamlelerle önlenebileceğini belirtti.
Gesamtmetall Başkanı Stefan Wolf ile Ifo Enstitüsü Başkanı Clemens Feust, Maliye Bakanı Lindner’in taleplerinin haklı ve yerinde olduğunu belirtti.
Bild Gazetesi’ne konuşan iki önemli işveren temsilcisi, kısa sürede yeni seçimler ve bu konuda yön değişimi sağlayacak kararlar alabilecek çoğunluk gerektiğini vurguladı.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ