ABD, Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan bir tasarıyı veto etti. ABD Senatosu, aynı gün İsrail’e silah gönderilmesinin durdurulmasını öngören tasarıyı da reddetti.
On beş üyeli konseyde, 10 geçici üye tarafından sunulan tasarı, “derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes” çağrısı yapıyordu ve rehinelerin serbest bırakılmasını ayrı bir talep olarak dile getiriyordu. Ancak ABD’nin veto hakkını kullanmasıyla tasarı konseyden geçemedi.
ATEŞKESE KIRMIZI IŞIK
ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, ateşkesin bir parçası olarak rehinelerin derhal serbest bırakılmasını açıkça talep etmeyen bir tasarıyı desteklemeyeceklerini söyledi.
Wood, “Savaşı kalıcı olarak sona erdirmenin yolu rehinelerin serbest bırakılmasından geçiyor. Bu iki hedef, ayrılmaz bir şekilde bağlıdır,” dedi. Tasarının bu gerekliliği göz ardı ettiğini söyledi.
Wood, ABD’nin uzlaşma arayışında olduğunu ancak önerilen metnin Hamas için yeterince bağlayıcı olmadığını savundu. Washington, tasarıyı bu nedenle desteklemeyeceğini açıkladı.
SİLAHLARA YEŞİL IŞIK
Aynı gün, İsrail’e olan silah satışını engellemeyi öngören 3 tasarı, ABD Senatosu’na sunuldu. Tasarılar, iki partinin birleştiği ezici oy çoğunluğuyla reddedildi.
Tasarıları oylayan 100 senatörün sadece 18’i tasarılar lehine oy verdi. Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan 81 Senatör tasarı aleyhine oy verdi. 1 senatör ise oy vermemeyi tercih etti.
ABD, bir ay önce İsrail’e ültimatom vermişti. Gazze’deki insani şartları iyileştirmemesi halinde İsrail’e olan silah yardımını keseceğini belirtmişti. Gazze’deki insani şartlar iyileşmezken, silah teslimatları devam edecek.
KONSEY ÜYELERİ KINADI
İsrail’in Gazze’de yürüttüğü operasyon, şimdiye kadar 44 bin kişinin ölümüne ve bölgenin nüfusunun neredeyse tamamının evinlerinin harabeye dönmesine yol açtı.
İsrail’in Filistin topraklarında yürüttüğü savaş, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te gerçekleştirdiği ve 1,200 kişinin öldüğü, 250’den fazla kişinin rehin alındığı saldırıya yanıt olarak başlatıldı.
Fransa’nın BM Büyükelçisi Nicolas de Riviere, tasarının rehinelerin serbest bırakılması konusundaki talepleri “çok güçlü bir şekilde” dile getirdiğini belirtti. “Gazze’deki iki rehine, Fransız vatandaşı. Güvenlik Konseyi’nin bu talebi hazırlayamamış olmasından derin üzüntü duyuyoruz,” dedi.
Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, ABD’nin İsrail’i korumak için veto hakkını kullandığı her seferde Gazze’deki ölü sayısının arttığını vurguladı. “Ateşkes için ön koşul belirlemekte ısrar etmek, savaşı sürdürmek ve ölümleri mazur görmek anlamına gelir,” dedi.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ