DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

AKP’li başkan, muhalefeti komisyonlara almamıştı: Mahkemeye yalan beyanda sunuldu

AKP’li Elazığ Belediyesi’nin Nisan ayı meclis toplantısında başkan Şahin Şerifoğulları, 5 olan komisyon üye sayısını 3’e düşürerek tüm komisyonlara AKP’li meclis üyelerini alarak mecliste grubu olan CHP ve YRP’li meclis üyelerinin komisyonlara seçilmesini engellemişti. Seçimle ilgili açılan davada Elazığ Belediyesi yaptığı savunmada komisyon seçimlerinde YRP’nin 6 meclis üyesi olmasına rağmen mahkemeye 4 meclis üyesi olduğunu ve yeterli sayısı olmadığını söyledi, CHP’ye ilişkin açıklama yapmadı.

Yayınlanma Tarihi :

Elazığ Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısında AKP’li başkan Şahin Şerifoğulları’nın talimatıyla komisyon üyesi sayısını 5’ten 3’e düşürmesi sonrasında belediyenin tüm komisyonlarına AKP’li meclis üyeleri seçilmiş CHP, YRP’nin meclis üyeleri ise komisyonlara alınmamıştı. Yapılan komisyon seçimleri sonrasında mecliste CHP ile AKP’li meclis üyeleri arasında arbede çıkmıştı. YRP Grup Sözcüsü Osman Cem Karahüseyinoğlu, mecliste grubu olan muhalefetin girmemesi için belediye başkanı Şahin Şerifoğulları’nın komisyon üye sayısını düşürmesini hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle seçimin iptali için Elazığ 1. İdare Mahkemesine başvurdu. 1. İdare Mahkemesinin ‘yürütmeyi durdurma’ kararını reddetmesi sonrasında YRP’li Karahüseyinoğlu, itirazını bir üst mahkeme olan Gaziantep Bölge İdare Mahkemesine taşıdı.

‘ÜYE SAYISI YETERSİZ’ DENİLDİ

YRP’li Karahüseyinoğlu’nun komisyon seçimleriyle ilgili yürütmeyi durdurma ve iptaline ilişkin AKP’li belediyenin yaptığı savunmada YRP’nin meclis üye sayısının yetersiz olduğunu ileri sürerek şu ifadeleri kullandı;

“Komisyon üyeleri arasından bir başkan ve bir başkanvekili seçer. İhtisas komisyonları üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar alır. Komisyonlar çalışmalarında uzman kişilerden de yararlanabilir. Komisyon raporları alenîdir, çeşitli yollarla halka duyurulur ve isteyenlere belediye meclisi tarafından belirlenecek bedel karşılığında verilir. Gerektiğinde bir konu meclis başkanınca birden fazla komisyona havale edilebilir.” Hükmü haiz olup bu hükümler doğrultusunda ihtisas komisyonu üyesi sayısının 3 olarak belirlenmesi yönünde karar alınmış ve bu haliyle davacının meclis üyesi olduğu siyasi parti komisyonlara yeterli üyesi olmadığı gibi yeterli çoğunluğu da sağlayamadığı için üye çıkaramamıştır.

Ayrıca yürütmenin durdurulması koşulları gerçekleşmediğinden yürütmeyi durdurma talebinin reddine itiraz isteminin de reddi gerekmektedir.”

(Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları)

GERÇEK DIŞI BİLGİ VERİLDİ, CHP YOK SAYILDI

Belediye yönetimin komisyon seçimlerinde YRP’nin 6 meclis üyesi olmasına rağmen mahkemeye 4 olarak gösterdiği yine 6 meclis üyesi olan CHP’yle ilgili de bir açıklama yapmadığı görüldü. Savunmada, “Hem Anayasa’mızın 125/5. maddesine hem de İdari yargılama Usulü Kanun’umuzun 27/2.maddesine göre dava konusu bir idari işlem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilebilmesi için iki şartın birlikte bulunması gerekmektedir. Bu şartlardan biri; dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olması, diğeri ise söz konusu işlemin uygulanması halinde davacı için telafisi imkânsız veya telafisi güç bir zararın doğması ihtimalinin bulunması şartıdır. Sayın mahkemenizce de görüleceği üzere hukuka uygun şekilde komisyonların oluşumuna karar verildiği gibi davacı açısında davacı açısından telafisi imkansız ve güç bir zararın doğması söz konusu değildir. Zira davacı taraf yürütmenin durdurulması isteminin reddine itiraz dilekçesinde bir takım hesaplamalara yer vermiş olup bu hesaplamalarda davacının üyesi olduğu Yeniden Refah Partisi belediye meclisi üye sayısı 6 olarak belirtilmiştir. Halbuki davacı tarafın üyesi bulunduğu Yeniden Refah Partisinin belediye meclisi üye sayısı 2 üyenin partiden istifası nedeniyle hali hazırda 4 olup, müvekkil idare tarafından yapılan seçim hukuka uygun olup davacı tarafın yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin itirazı yerinde değildir. Tüm bu nedenlerle davacı tarafın öncelikle yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin itirazının reddine karar verilmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP