DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Aydın’da köylüler ÇED kararının iptali için dava açtı: Zorunlu göçle karşı karşıya kaldılar

Aydın’a bağlı Bozdoğan ilçesinin Örentahtlılar köylüleri tarım ve orman arazilerinde 78 hektarlık alanda planlanan Linyit Kömür Ocağı’nın yaşam alanlarının doğa katliamına dönüşmesini önlemek için ÇED kararının iptali için İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Hukukçu Mehmet Çilsal “Acele kamulaştırma ile köylülerin yaşam alanları elinden alınarak zorunlu göçe maruz kalacaklar” diye konuştu.

Yayınlanma Tarihi :

Aydın’a bağlı Bozdoğan ilçesinin Örentahtlılar köylüler tarım ev orman arazilerinde 78 hektarlık alanda planlanan Linyit Kömür Ocağı’nın ÇED kararının iptali için İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 

DYG Madencilik Şirketi tarafından Yatağan Termik Enerji Santrali’nin linyit ihtiyacını karşılamak için Bozdoğan ilçesi, Örentaht Mahallesi Mevkii’nde, RN:202101464 (ER:3400694) nolu Ruhsat sahası kapsamında planlanan 78 hektarlık Linyit Kömür Ocağı Maden İşletme Projesi hakkında  Aydın Valiliği’nce 2 yıl önce düzenlenmiş olan “ÇED Gerekli Değildir Kararı” nın iptali maksadıyla bir araya gelen Örentaht köylüleri, Latmos Platformu, AYÇED (Aydın Çevre Derneği) üyeleri, Aydın milletvekili Süleyman Bülbül ve Aydın Barosu Başkanlığı’nın da   katılımıyla Hukukçu Mehmet Çilsal’ın hazırladığı dava dilekçesi üzerinden Aydın İdare Mahkemesi’nde bu gün dava açtı.

 

KÖYLÜLERİN MERASI ÇAYIRLIĞI VE OTLAK ALANINDA MADEN OLUR MU?

Hukukçu Mehmet Çilsal yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Proje’nin başlangıcında 683,72 hektarlık Ruhsatın yaklaşık 147,01 hektarlık alanı ÇED Alanı olarak belirlenmişken bu haliyle Aydın ve Muğla illerinin sınırlarını kapsamaktaydı. Ancak süreç içerisinde faaliyet sahibi tarafından ÇED alanının Muğla İli sınırları içerisinde kalan 69,01 hektarlık kısmının tamamından vazgeçmesi sonucunda geriye Örentaht’ta  78 hektarlık alan kalmıştı. Söz konusu bu ÇED/Proje Alanının hem “Mera-Çayır-Otlak”, “Tarım” ve “Orman” Alanı vasıflı hem Linyit rezervli alan olması nedeniyle Şirket ve Halk arasında bu yüzden husumet ve panik oluşmuş durumda” ifadelerini kullandı.

ACELE KAMULAŞTIRMA İLE KÖYLÜLER ZORUNLU GÖÇE MARUZ KALACAK

Hukukçu Çilsal açıklamasının sonunda  “Çünkü tarım alanlarındaki 58 parsel için 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesi  gereğince ve Cumhurbaşkanı’nın 02.11.2024 tarih, 32710 sayı nolu Resmi Gazete’de ilan edilen 01.11.2024 tarih, 9088 sayı nolu  İşlemi’ne istinaden  Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü(MAPEG) tarafından acele kamulaştırılma kararı verildi. Latmos Platformu ve AYÇED sözcüsü Mehmet Vergili, adliye binası önündeki açıklamasında Örentahtlıların kömür ocakları yüzünden göçe zorlanmasına göz yummayacağız, onları yalnız bırakmayacağız, idari ve hukuki yolları sonuna kadar işletecek gerekirse konuyu TBMM’nin gündemine taşıyacağız” diye konuştu.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP