DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yaz meyveleri tezgahlarda, fiyatlar cep yakıyor

Yaz meyveleri tezgahları renklendirse de market ve pazarlarda fiyatlar cep yakmaya devam ediyor. Pahalılık nedeniyle kiraz, çilek, karpuz gibi yaz meyvelerinin adeta yanına yaklaşılamıyor. Vatandaş da artan fiyatlar nedeniyle meyve tüketimini azaltmak zorunda kalıyor.

Yayınlanma Tarihi :
Yaz meyveleri tezgahlarda, fiyatlar cep yakıyor

Yaz mevsiminin giderek etkisini göstermesiyle tezgâhlarda meyve çeşitliliği arttı.

Ancak en güzel yaz meyveleri tezgahları doldursa da fiyatlar cep yakmaya devam ediyor. 

Mayısta aylık gıda enflasyonu yüzde 1,7 artmasına rağmen taze meyve fiyatlarındaki artış gıda enflasyonunu solladı.

HALDE DE TEZGÂHTA DA ARTIYOR

TÜİK verilerine göre mayısta taze meyve fiyatlarında aylık artık yüzde 6,98 seviyesinde gerçekleşti. Taze meyve fiyatlarındaki yıllık değişim ise yüzde 103,16 oldu.

Antalya Ticaret Borsası’nın Antalya hallerinde işlem gören ürünler üzerinden hesapladığı verilerine göre, halde meyve fiyatları yıllık yüzde 59,14 arttı. Meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 8,99’luk artışa rağmen fiyatlar ortalamanın üstünde artış gösterdi.

Türk-İş’in ‘Açlık Yoksulluk Sınırı’ verilerini hesapladığı mutfak enflasyonu  verilerine göre ise mayısta meyve fiyatlarında aylık yüzde 21’lik bir artış gözlemlendi. Meyvelerin ortalama kilogram fiyatı mayısta 56,53 TL oldu.

ZİNCİR MARKETLERDE MEVYE FİYATLARI

Yaygın zincir marketlerde kirazın kilosu 100 TL’ye satılırken, çileğin kilosu 70 TL ve 95 TL arasında değişiklik gösterdi. Şeftali ise kilo başına 60 TL’den alıcı buldu. Papaz erik ise 80 TL’ye satıldı.

Kayısı kilogram başına 40-65 TL arasında satılırken yerli muz 50-60 TL arasında satıldı. Karpuz ise kilogram başına 10-13 TL arasında değişiklik gösterdi.

DAHA AZ MEYVE TÜKETİYORUZ

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) yaptığı araştırma da artan hayat pahalılığı ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşın sebze ve meyveyi daha az tükettiğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, 2010’da nüfusun yüzde 57’si her gün bir kere veya daha fazla meyve tüketirken bu oran 2022 yılında yüzde 36,5’e düştü.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış