Almanya’da eyaletleri yöneten 16 başbakan, Leipzig’de yaptıkları bir dizi toplantının ardından, “göç, yasa dışı göçmen akını, aile birleşimi” ve Radyo-Tv vergisindeki artışlar konusunda kararlar aldı.
Yeni kararlara göre, sınır kontrolleri sıkılaştırılarak devam edecek. Türkiye, Suriye ve Afganistan’a sınır dışılar artırılacak. Daha fazla sayıda kişinin sınır dışı edilmesi sağlanacak.
SINIR DIŞINDA TÜRKLER ŞAMPİYON
Suriyeli ve Afganlarda sadece suça karışanlar ve haklarında soruşturma olanlar iltica hakkı alamıyor ve onlar sınır dışı ediliyor. Almanya’ya kaçak giren Suriyeli ve Afganların ortalama yüzde 85’i iltica hakkı alıyor.
Türklerde ise durum tam tersi. Ülkeye kaçak giren Türklerin yüzde 92’isine iltica hakkı tanınmıyor. Önümüzdeki aylarda, Türklerin bölge bölge yoğun şekilde sınır dışı edilmeleri bekleniyor. Türkiye’nin NATO ülkesi ve AB adayı olması, savaş bölgesi sayılmaması nedeniyle mahkemeler de artık sınır dışı kararlarını onaylıyor.
AİLE BİRLEŞİMİ ZORLAŞACAK
Toplantıda ayrıca, “aile birleşiminin zorlaştırılması, bazı istisnai hükümler konulması” kararı da alındı. Bu karar, özellikle ülkeye yeni gelmiş ilticacıların hemen ailelerini yanına getirmeleri ve gettolar oluşturması üzerine alındı. Ancak konunun teknik ayrıntıları henüz bilinmiyor.
Kaçak göçmen akını ve bunlara yapılan mali yardımlar nedeniyle belediyelerin bütçelerinin 13i2 milyar Euro açık vermesi bekleniyor. Federal hükümetten zorda kalan belediyelere mali yardımların artırılması talep edildi.
Üç gün üst üstü görüşmeler yapan eyalet başbakanları, Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDU), “İlticacıları sınırda reddedip geri gönderelim” teklifinde uyuşamadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil, “Zor müzakerelerin olduğu bir başbakanlık konferansıydı. Göç gibi konularda ilerleme ancak olayın özüne dönülerek çözülebiliyor. Yavaş oluyor ancak bir yıl önce de alınan ufak kararlar etkili oldu. İlticacı sayısı hayli düştü” açıklaması yaptı.
KAMU YAYINLICILIĞINDA TASARRUF
Bu arada kamu yayınlıcılığında tasarrufa gidilmesi öngörüldü.
Alman 1. kanalı ARD’deki program sayısı 70’ten 53’e indirilecek. Radyo-TV vergisi artırılmayacak ve bazı küçük kamu kanalları kapatılacak.
Okulların dijitalleştirilmesine hız verilmesi ve dijitalleşmenin sürekli ve kesintisiz sürmesi için 1,3 milyar Euro’luk bütçe ayarlanması kararlaştırıldı.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ