DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Almanya’yı ikiye bölen karar

Almanya, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail Başbakanı Netanyahu için çıkardığı tutuklama kararını inceleyeceğini açıkladı. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin ‘en büyük destekçisi’ olduğunu belirten Almanya, İsrail’e olan ‘özel bağı’ ile uluslararası hukuk arasında kaldı.

Yayınlanma Tarihi :
Almanya’yı ikiye bölen karar

Almanya hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkındaki tutuklama kararlarını “dikkatlice inceleyeceğini” duyurdu, fakat karara uyacağı hakkında bir taahhüt vermekten çekindi.

Alman yetkililer, “Netanyahu’u bir Almanya’ya bir ziyareti gerçekleştirmediği sürece ileri adımlar atmayı düşünmediklerini” belirtti. Karar, Alman siyasetçileri ikiye böldü.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, “Bu durumda bir tutuklama yapabileceğimizi hayal etmekte zorlanıyorum,” dedi. Hebestreit, tutuklama kararlarıyla ilgili yasal soruların açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi, ancak bu soruların ne olduğunu açıklamadı. Netanyahu’nun, Almanya’yı ziyaret etmesi halinde ne olacağı konusundaki soruları cevapsız bıraktı.

Almanya’nın İsrail’e silah teslimatlarına ilişkin tutumu değişmedi. Hebestreit, bu teslimatların halen “vaka bazında değerlendirildiğini ve ICC kararlarının bu politikayı etkilemediğini” söyledi.

ULUSLARARASI HUKUKA BAĞLI KALACAK…

Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen COP29 iklim zirvesinde konuştu. Baerbock, “Almanya, UCM’nin çalışmalarına saygı duyuyor. Almanya, ulusal ve uluslararası hukuka bağlı kalacaktır” dedi.

Almanya’nın ‘uluslararası hukuka bağlı kalması’ halinde, Netanyahu’nun kendi topraklarını ziyaret etmesi halinde tutuklaması gerekecek.

Baerbock, “İsrail Başbakanı’nın Avrupa Birliği sınırlarına olabilecek bir ziyareti, farazi bir soru. Bu konuda nasıl bir tutum sergileyeceğimizi dikkatlice inceliyoruz,” diye ekledi.

Netanyahu, en son Mart 2023’te Almanya’yı ziyaret etmişti. Netanyahu’nun Almanya’yı ziyaret etmesi beklenmiyor.

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail’in güvenliğini Almanya’nın modern politik kimliğinin temel bir unsuru olarak tanımlamış, İsrail’e bir ‘tarihi sorumlulukları’ olduğunu dile getirmişti.

ÖZEL SORUMLULUK

Birçok Alman siyasetçi, Nazi Almanyası’nın 2. Dünya savaşı boyunca 6 milyon Yahudi’yi öldürmesindeki rolü sebebiyle İsrail eleştirmekten çekiniyor. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından Almanya’nın ‘tarihi sorumluluğunu’ yineledi. Scholz, Almanya’nın İsrail’e özel destek verme konusundaki yükümlülüğüne vurgu yaptı.

Hebestreit, “Alman hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kuruluşunda kilit rol oynadı ve UCM’in en büyük destekçilerinden biri. Bu tutum, Alman tarihinin bir sonucudur,” dedi.

Hebestreit ayrıca, “Aynı zamanda, Alman tarihinin bir sonucu olarak İsrail ile farklı bir ilişkimiz ve bir sorumluğumuz var” ifadelerini kullandı.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP