27 Kasım’da başlayan ve öncülüğünü cihatçı HTŞ‘nin yaptığı operasyon sonucunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ülkeyi terk etti. Yarım asrı aşkındır Suriye yönetiminde bulunan BAAS Partisi iktidarının da sona ermesi akıllara yıllar önce yayınlanan bir haritayı getirdi.
Büyük Ortadoğu Projesi olarak bilinen menşei ABD olan Proje, ABD Başkanlarından Goerge Bush döneminde ortaya çıktı.
Condoleezza Rice
’22 ÜLKENİN SINIRLARI DEĞİŞECEK’
ABD’nin 26 Ocak 2005 – 20 Ocak 2009 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Condoleezza Rice’ın 2003 yılında Ulusal Güvenlik Danışmanı olduğu günlerde yazdığı bir makalede “Ortadoğu’da 22 ülkenin sınırları değişecek” şeklinde bir ifade kullanmıştı.
Açık kaynaklarda yayımlanan BOP haritası
ARAP BAHARI BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ İLE UYUMLU MU?
ABD’nin Körfez Savaşı sonrasında bölgeye yaptığı askeri operasyonlardan Irak’ı işgaline kadar geçen süreç kamuoyunda Büyük Ortadoğu Projesi’ne yönelik adımlar olarak değerlendirildi.
Özellikle 2010’lu yıllarından başında Tunus, Libya, Mısır, Suriye başta olmak üzere çeşitli arap ülkelerine de sıçrayan ve ‘Demokrasi’, ‘Özgürlük‘ sloganları ile başlayan Arap Baharı adı verilen süreç dikkat çekti.
FETÖ’NÜN KUMPASLARI BOP PLANI
Ülkemizde tarihin görmediği ihanet süreci olan 15 Temmuz hain darbe girişiminin mimarı casusluk örgütü FETÖ‘nün yargıda ve TSK içerisinde güç kazanmak için Türk Ordusuna açtığı kumpas davaları da kamuoyunda çeşitli çevrelerde BOP kapsamında faaliyetler olarak değerlendiriliyor.
Yaşanan Ergenekon-Balyoz davalarını devlet içerisindeki güç hesaplaşması olarak okuyanlar da bulunmaktaydı. TSK içerisinde darbecilik ve çetecilikle suçlanarak hapse atılan isimlerin ortak özelliği ise ABD karşıtı olmaları ve BOP’a her fırsatta dikkat çeken isimler olması da kamuoyunda dikkat çeken unsurlardan biri oldu.
‘BAHARI’ GÖREN ÜLKELER PARAMPARÇA OLDU
Yaşanan süreç sonrasında iktidar değişiklikleri ile Mısır’da ABD ile uyumlu İhvan hareketinin iktidarı alması, Libya’da ABD karşıtı ve Rusya ile iyi ilişkileri olan Kaddafi’nin iktidardan devrilmesi, Irak’ta Baas lideri Saddam Hüseyin’in devrilmesi ve Irak’ın federatif sisteme geçmesi de Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında değerlendirildi.
İktidarları değişen ülkelerde siyasi istikrarın bir türlü sağlanamaması, Irak, Libya, Suriye gibi geçmişin kuvvetli ülkelerinin toprak bütünlüğünün ortadan kalktığı bir duruma gelmesi ise bölgede ABD ve İsrail karşıtı ülkelerin güçlerinin zayıflatılıyor olduğu yorumlarını güçlü hale getirdi.
En son Suriye’de Rusya ve İran‘ın açık askeri ve siyasi desteğini alan Beşar Esad liderliğindeki son Baas yönetiminin de devrilmesi ile BOP tekrardan gündeme geldi.
SIRA HANGİ ÜLKEDE
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan‘ın Esad’ın devrilmesine yönelik gerçekleştirdiği açıklamalarda Beşşar Esad rejiminin sona ermesinden ve İran ile Rusya‘nın bölgede “zayıflamasından” memnun olduklarını ifade etmesi bölgede sıranın İran’a geldiği şeklinde yorumları da beraberinde getirdi.
AMAÇ İSRAİL’İN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI
Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında değişen iktidarların ortak özellikleri arasında ise ABD karşıtı olmaları ile beraber İsrail ile karşı karşıya gelmeleri öne çıkıyor. Özellikle 7 Ekim saldırısı sonrasında İsrail’in Lübnan, Filistin topraklarına düzenlediği insanlık dışı saldırılar ve İran’ı da hedef alan istihbarat operasyonları hedefin İran olduğuna yönelik algıları da kuvvetlendiriyor.
Dünya tarihi boyunca siyasi, askeri, toplumsal olayların merkezi konumunda olan Ortadoğu’da yaşanan bu gelişmeler dünya kamuoyunda dikkatle takip edilmeye devam ediyor.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ