DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Dünyadaki ordularda sosyal medya yasakları ne durumda?

Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yönelik bir süredir gündemde olan sosyal medya yasağı kabul edilirken dünyada da ordular geçmiş yıllarda benzer uygulamaları hayata geçirdi.

Yayınlanma Tarihi :
Dünyadaki ordularda sosyal medya yasakları ne durumda?

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla dünya hükümetlerin sosyal medya platformlarının kullanımına yönelik kısıtlama uygulamaları tartışma yaratıyor. 

Son olarak TBMM Milli Savunma Komisyonu, TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti. Buna göre Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin, Milli Savunma Bakanlığı’nca yetki verilen durumlar hariç olmak üzere, radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması veya açıklanması durumunda, bu suçu işleyen personele “hizmet yerini terk etmeme cezası” verilecek.

Dünyanın bazı ülkelerinde de ordular, güvenlik amacıyla askeri personele yönelik sosyal medya kısıtlamaları uyguluyor. 

Batılı ülkelerde özellikle “Çin’in casusluk yapmak için kullandığı” iddialarıyla tartışma yaratan TikTok’un kullanımına yönelik sınırlamalar sık sık gündem oluyor.

ABD

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, geçen senelerde TikTok’a yönelik bazı yasakları duyurdu. Askeri personele hükümete ait bilgisayar sistemlerinde TikTok’a erişim yasağı getiren Joe Biden yönetimi, sosyal medyada paylaşılan verilerin Çin tarafından ABD güvenliğine tehdit için kullanılabileceği uyarısında bulundu.

Pentagon, hükümetle anlaşmalı kurumları da kapsayan yasağın ulusal güvenliği korumak için gerekli olduğunu belirtti. ABD askerleri genel sosyal medya kullanımı konusunda da sıkı kurallara tabi.

Bu arada TikTok, sadece ABD ordusunda değil Avrupa’daki hükümet kurumlarında da yasaklama girişimleriyle uzun süredir gündemde.

RUSYA

2,5 yıldır Ukrayna’yla savaşan Rusya, 2019’da ordu mensuplarının sosyal medyada video ve fotoğraf yayınlamasını sınırladı.

Bazı sosyal medya paylaşımlarının orduda güvenlik zafiyeti yarattığı eleştirileri üzerine Rus Parlamentosu, aktif görevdeki askerlerin sosyal medyada kişisel veriler, fotoğraflar ve videolar yayınlamasına yönelik yasağı onayladı.

Askerlerin internete bağlanmasını da kısıtlayan karar, ayrıca ordu personelinin orduyla ilgili bilgileri paylaşmasını ve medyaya konuşmasını da sınırlıyor.

Ukrayna savaşı sonrasında Rus askerlerinin cephede akıllı telefon kullanmasının yasaklandığı haberleri de gündem olmuştu.

HİNDİSTAN

1,4 milyon kişiyle Çin’den sonra dünyanın en büyük ordusu olan Hindistan ordusu, 2020’de askeri personele Facebook, Instagram ve diğer 87 paylaşım uygulamasını silme emri vermişti.

Bazı askerlerin karıştığı güvenlik açığı vakalarında, personelin Hindistan’la ilgili hassas bilgileri paylaştığı haberleri orduyu alarm durumuna geçirmişti. Yasaklanan platformlar arasında Çin merkezli 59 uygulama da bulunuyor.

ÇİN

Batılı sosyal medya uygulamaları yerine kendi platformlarına sahip Çin’de Devlet Güvenliği Bakanlığı bir süre önce sosyal medya infleuncer’larına askeri bilgileri ve gizli verileri paylaşmama uyarısında bulunmuştu. 

Çin hükümeti, bu tür paylaşımların ulusal güvenlik yasası açısından suç teşkil edebileceğini, özellikle Tayvan’la ilgili paylaşımların Batı tarafından kötü amaçlarla kullanılabileceğini belirtmişti.

İNGİLTERE

İngiltere’de askerler, sosyal medyada “suçluların ve teröristlerin işine yarayabilecek bilgiler paylaşmamaları” konusunda sık sık uyarılıyor.

Askeri personele yerlerini gizlemeleri için telefonlarında çeşitli uygulamalar kullanma tavsiyesinde bulunan İngiliz ordusu, personele beğendikleri ya da paylaştıkları mesajlar konusunda da kurallar getiriyor.

 

 

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP