DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Emtia devinden ‘gıda savaşları’ uyarısı

Tarımsal emtia devi Olam Agri’nin CEO’su, jeopolitik gerilimler ve iklim değişikliğinin ülkeleri gıda arzı konusunda çatışmaya itebileceği konusunda uyarıda bulundu. Gıda enflasyonunun ticari engellerle daha da kötüleştiğini belirten Verghese, “Petrol için birçok savaş yaptık, gıda ve su için daha büyük savaşlar vereceğiz” dedi.

Yayınlanma Tarihi :
Emtia devinden ‘gıda savaşları’ uyarısı

Uluslararası tarımsal ticaret devi Olam Agri’nin CEO’su Sunny Verghese, dünyanın ‘gıda savaşlarına’ doğru gittiği uyarısında bulundu.

Dünyanın en büyük tarımsal emtia tüccarlarından biri olan Verghese, jeopolitik gerilimlerin ve iklim değişikliğinin ülkeleri azalan arz konusunda çatışmaya itmesiyle dünyanın “gıda savaşlarına” doğru gittiğini söyledi.

Geçen hafta Redburn Atlantic ve Rothschild tüketici konferansında konuşan Verghese, yerel gıda stoklarını desteklemek isteyen hükümetler tarafından uygulanan ticari engellerin gıda enflasyonunu daha da kötüleştirdiği uyarısında bulundu ve “Petrol için birçok savaş yaptık. Gıda ve su için daha büyük savaşlar vereceğiz” dedi.

İklim değişikliğinin küresel verim üzerindeki etkisine değinen Verghese, aralarında Coca-Cola ve Associated British Foods’un patronlarının da bulunduğu tüketici endüstrisi yöneticilerini “uyanmaya” ve iklim değişikliği konusunda daha fazla adım atmaya çağırdı.

ENFLASYON NEDENİYLE SUÇLANIYORLAR

Rusya-Ukrayna savaşının ardından 2022’de gıda fiyatlarının yükselmesiyle rekor kârlar elde eden büyük tarımsal emtia tüccarları, kârlarını artıran zamlar aracılığı ile enflasyonu şiddetlendirmekle suçlanıyor.

Ancak Verghese, yüksek gıda fiyatları enflasyonunun kısmen hükümet müdahalesinin bir sonucu olduğunu savunuyor. Verghese, 2022’de savaşa tepki olarak ticaret engellerinin çoğalmasının “abartılı bir talep arz dengesizliği yarattığını” söyledi.

Gıda fiyatları Covid-19’un ardından tırmanmaya başlamış ve Ukrayna savaşının ardından, tahıl ve gübre ihracatının engellenmesiyle daha da yükselmişti. Bu durum yoksul ülkelerdeki gıda güvensizliğini derinleştirdi ve dünyanın dört bir yanındaki tüketicileri hayat pahalılığı kriziyle karşı karşıya bıraktı.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış