Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, yüksek enflasyonun hem reel kesim hem de hanehalkının dayanma gücünü zorlamaya başladığını belirterek ortak fedakarlık için devletin de kemer sıkması gerektiğini söyledi.
TÜSİAD yönetiminden, belediyelere yapılan kayyum atamaları ve kreş kapatmalara da sert tepki geldi. TÜSİAD’ın Ankara’da yapılan geleneksel Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısında konuşan Başkan Turan, enflasyonla mücadelenin kamu kesimini de içine alacak biçimde sürdürülmesi gerektiğini, aksi halde, enflasyonla hızlı ve sonuç alıcı bir mücadele yapılamadığı gibi tüm yükün reel kesim ve hanehalklarının üzerine yüklendiğini söyledi.
KAYYUM VE KREŞ TEPKİSİ
Başkan Turan, son dönemde görevden alınan seçilmiş yerel yöneticilerin yerine atanmış yöneticilerin getirilmesini toplumsal istikrar ve refah hedefiyle bağdaştıramadıklarını söyledi. Eğitimde ilk 6 yılın çok önemli olduğunu da belirten Turan, eğitim için belediye kreşlerini kapatmak yerine yaygınlaştırmak gerektiğini, okul öncesi eğitimin de zorunlu eğitim kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
YOLSUZLUKLAR ÖNLENEBİLİRDİ
Turan, son dönemde kamunun denetim görevini usule uygun, tarafsız ve herkese eşit biçimde yaptığını gösteren örneklerle karşılaştıklarını da belirtirken, “Liyakate göre atanmış kadroların hakkını vererek yapacakları denetimler, çeteler, suç ekonomisi, sağlıkta çeteleşmeler, gıda güvenliği, kaçak göçmenler, çevre ihlalleri, iş kazaları, inşaat projelerindeki usulsüzlükler gibi yakın zamanda içimizi çok yakan olayları önleyebilirdi” dedi.
Asgari ücret tuzağı
TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras da verimlilik artışı olmaması yüzünden asgari ücrette tıkanma yaşandığını söyledi. Çalışanların hakkaniyetli bir gelir elde etmesinin önündeki en büyük engelin şirketlerin verimliliği arttıramaması olduğunu belirten Aras, “Eğer bir ekonomide enflasyonla mücadele açısından uygun görülen asgari ücret artışı çalışanları tatmin etmiyorsa bu ülkede çözülmesi gereken ciddi bir verimlilik sorunu var demektir. Asıl sorun olan düşük verimlilikle baş edilemezse asgari ücret tartışması hiç bitmez. Asgari ücret tuzağından çıkamayız” dedi.
Düşük ücret vererek rekabet olmaz
Başkan Turan, asgari ücretin fazla artması halinde ihracatçının zorlanacağına ilişkin uyarı yapan iş insanlarına da üstü örtülü bir yanıt verdi. Dünya üretimi ve ticaretinin artık yüksek teknolojili ürünlerde yaşandığını belirten Turan, “Düşük teknolojili sektörlerde düşük ücretlerle rekabet ederek yavaşlayan küresel ticaret ortamında ihracatımızı artırmaya devam edemeyiz. İhracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmalıyız. Üretim yapısında hızlı ve radikal bir dönüşüm şart” dedi.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ