DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Gıda enflasyonunda Türkiye dünyadan ayrışmaya devam ediyor

Küresel gıda fiyatları mayısta aylık yüzde 0,9 ile sınırlı artarken yıllık bazda yüzde 3,4 geriledi. Türkiye’deki gıda enflasyonu ise mayısta aylık yüzde 1,69, yıllık gıda enflasyonu 70,14 olmuştu.

Yayınlanma Tarihi :
Gıda enflasyonunda Türkiye dünyadan ayrışmaya devam ediyor

Dünya gıda fiyatları, Mayıs ayında şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşlere rağmen tahıl ve süt ürünleri fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle art arda üçüncü ayda arttı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi nisan ayındaki revize edilmiş seviyeden yüzde 0,9 yükselerek mayıs ayında 120,4’e çıktı.

Gıda fiyatları bir yıl önceki seviyesine göre yüzde 3,4 düşüş gösterirken Mart 2022’de gördüğü zirvesinin yüzde 24,9 altında kaldı.

Türkiye’deki gıda fiyatları ise küresel eğilimin aksine sert artmaya devam etti.

TÜİK’e göre aylık gıda enflasyonu yüzde 1,69, yıllık gıda enflasyonu 70,14 olarak hesaplandı.

Ankara’daki gıda fiyatları referans alınarak hazırlanan Türk-İş’ in  mutfak enflasyonu aylık yüzde 7,02, on iki aylık yüzde 83,06 olarak gerçekleşmişti.

TAHIL, ŞEKER, ET, YAĞ VE SÜT FİYATLARI

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, mayısta aylık yüzde 6,3 yükseldi. Buğday fiyatları Kuzey Amerika, Avrupa ve Karadeniz gibi üretim bölgelerinde 2024 hasadını sınırlayan olumsuz koşullar yüzünden arttı. Mısır fiyatları Spiroplasma hastalığının yayılması ve Güney Amerika’daki olumsuz hava koşulları nedeniyle yükseldi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi nisan ayına göre yüzde 1,8 arttı. Yaz tatili öncesinde gelen talep artışı ve Batı Avrupa’da süt üretiminin tarihi seviyelerin altına düşebileceği yönündeki piyasa beklentileri artışta etkili oldu.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise Brezilya’da yeni hasat sezonunun iyi başlamasının yarattığı baskıyla nisan ayına göre yüzde 7,5 oranında geriledi. Uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüş de şeker fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi nisan ayına göre yüzde 2,4 oranında geriledi. Mevsimsel üretim artışları ve devam eden zayıf küresel talep nedeniyle düşen palm yağı kotasyonları düşüşte etkili oldu.

FAO Et Fiyat Endeksi mayısta aylık yüzde 0,2 ile sınırlı geriledi. Kümes hayvanları ve büyükbaş hayvan etlerinin uluslararası fiyatları düşerken, domuz ve küçükbaş hayvan etlerinin fiyatlarının arttı.

.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış