Pixar, gişede bir dizi başarısızlık yaşadıktan sonra itibarı için yeniden çalışmalara başladı ve planını açıkladı.
1995 yılında Oyuncak Hikayesi’ni (Toy Story) izleyici ile buluşturan Pixar, yıllar içinde başarıdan başarıya sıçradı. Sevimli Canavarlar (Monsters) ve Yukarı Bak (Up) gibi gişede milyarlarca dolar kazanırken, prestijli ödüllerle törenlerden döndü. Ancak tüm bu parıltılı yükselme, bir dizi başarısız film nedeniyle gerileme yaşamaya başladığı 2018’de değişti.
Özellikle son yıllarda eleştirmenler tarafından olumsuz değerlendirilen ve gişede kötü performans gösteren Işıkyılı (Lightyear) ve Elemental: Doğanın Güçleri (Elemental) de yer alıyor.
Pixar Başkanı Jim Morris şunları söyledi: “Hepimiz çok zorlandık ve moral açısından zordu.”
DEVAM FİLMLERİNE ODAKLANACAK
Şimdi Pixar, talihini döndürmek, kötü giden işleri yoluna sokmak için yeni planlar yapıyor. Kayıp Balık Nemo (Finding Nemo) ve İnanılmaz Aile (The Incredibles) gibi önceki büyük yapımlarının devam filmlerine ve yan ürünlerine odaklanıyor.
Morris’in yeni stratejisi, nostaljiye odaklanarak hayranların favorilerini geri getirerek insanlara Pixar’ın görkemli günlerini hatırlatmak üzere tasarlanıyor. Hatta hemen hemen her yapımı yeniden gündeme getirmeye hazır olsa da şirketin önceliğinin Kayıp Balık Nemo ve İnanılmaz Aile olduğu bildiriliyor.
Pixar aynı zamanda üretimi artırmayı da planlıyor; Morris yılda bir film yapmak yerine iki yılda bir üç film çekmeyi hedefliyor. Ayrıca yeniden yapılanmaya gidip 175 kişiyi işten çıkarıyor ve Disney+ projeleri yerine beyazperde filmlerine odaklanıyor.
Yeni planın ilk büyük sınavı ise Ters Yüz 2’nin (Inside Out 2) 14 Haziran’da piyasaya sürülmesi olacak. 2015 yapımı ilk film gişede 859 milyon dolar hasılat elde etmiş, en iyi animasyon dalında Akademi Ödülü’nü kazanmıştı.
Ayrıca Toy Story 5 ve Elio da üzerinde çalışılan diğer filmler arasında.
Morris, şunları söyledi: “Devam filmiyle, eğer orada olmayan bir şeyi ortaya koyarsanız, bunun için cezalandırılacaksınız. Yaşadığımız sıkıntılardan sonra Inside Out 2 ile şunu görmemiz kesinlikle iyi bir test olacak: Bu şeyler hala çalışıyor mu, çalışmıyor mu?”
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ