DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İstinaf, Naci İnci’nin akademisyen Tolga Sütlü’yü uzaklaştırma kararını bozdu

Görevden uzaklaştırılan Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğretim üyesi Dr. Tolga Sütlü, istinaftaki davayı kazandı.

Yayınlanma Tarihi :
İstinaf, Naci İnci’nin akademisyen Tolga Sütlü’yü uzaklaştırma kararını bozdu

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanan Naci İnci’ye karşı açıklamaları ve tepki gösteren öğrencilerin yanında olan tutumunun ardından göreve gelen Naci İnci yönetimi tarafından Ekim 2022’de görevden uzaklaştırılan Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğretim üyesi Dr. Tolga Sütlü, göreve iade edilmek için açtığı davanın istinaf ayağını kazandı.

Dr. Tolga Sütlü’nün, İtalya ve İsveç’te sahtekarlık suçundan mahkum olan cerrah Paolo Macchiarini ile birlikte çalıştığı ve suçu birlikte işledikleri söylense de, söz konusu olayın 2011’de yaşandığı ve Sütlü’nün soruşturmada suçsuz bulunduğu anlaşıldı…

Sütlü’ye yönelik olumsuz kampanyanın ardından Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Naci İnci, Ekim 2022’de Sütlü’nün üniversitedeki öğretim üyeliği sözleşmesini yenilemeyerek okuldan uzaklaştırdı.

Dr. Sütlü, rektör İnci’nin kararını hukuksuz olarak yorumlayarak başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

20 Aralık 2023’te İstanbul 12. İdare Mahkemesi, Sütlü’nün, ‘görevden uzaklaştırılma gerekçesini’ yeterli bulmayarak, görevden uzaklaştırıldığı tarihten itibaren ekonomik haklarının da karşılanmasına hükmetti. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü karara itiraz edince son sözü istinaf söyledi.
Bölge İdare Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını doğru bularak, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğretim üyesi Dr. Tolga Sütlü’ye haksızlık yaptığını belirterek, rektörlük avukatının istinaf başvurusunu reddetti.

BİR PROJENİN YARIM KALMASINA NEDEN OLDU

SÖZCÜ’ye konuşan Dr. Tolga Sütlü, Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci tarafından görevden alınmasının ardından TÜBİTAK tarafından desteklenen birçok bilimsel projenin de yarım kaldığını belirtirken, “Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yürüttüğü projeler vardı, ben laboratuvarda olmadığım için onlar mağdur oldu. Günün belli saatlerinde kampüsün dışında buluşup projelerine baktık. Bu şekilde zor bir süreci atlattık” dedi.

Mayıs 2023’te bilimsel araştırmalarına devam edebilmek için başka bir üniversiteye geçtiğini söyleyen Sütlü, Boğaziçi Üniversitesi’nde kendisinin yürüttüğü milyonlarca lira destek alan projelerin kendisiyle beraber başka üniversiteye geçtiğini vurgulayarak, “Hukuksuz karar nedeniyle Boğaziçi bu bütçeleri de kaybetti” diye konuştu.

“GERİ DÖNERSEM BAŞIMA GELECEKLERİN FARKINDAYIM”

Bölge mahkemesinin kararını ‘sevindirici’ olarak nitelendiren Sütlü, Boğaziçi Üniversitesi’ne şuanki koşullarda dönmek istememe nedenini, “Baskıyla yönetilmeye çalışılan, disiplin soruşturmalarıyla hocalara iş yaptırılmayan bir yönetim var. Ayrıca hukuk kararlarını tanımayan bir yapı mevcut. Ben geri döndüğümde başıma geleceklerin farkındayım. Beni barındırmayacaklarını biliyorum. Benim yapacağım bilimsel çalışmalar daha önemli olduğu için gitmeyi düşünmüyorum. Ümit ediyorum, Boğaziçi Üniversitesi fabrika ayarlarına döndüğünde orada olmak isterim. Orada kalıp mücadeleyi sürdüren herkese saygı duyup elimden gelen tüm desteği vermek istiyorum” diyerek açıkladı.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP