DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kendini iyileştiren canlı deriye sahip robot yüzü üretildi

Bilim insanları, iyileşebilen ve hissedebilen bir siborg geliştirmeye çalışırken, insanlarınkine benzer canlı deriyle kaplı bir robot yüzü yarattılar.

Yayınlanma Tarihi :
Kendini iyileştiren canlı deriye sahip robot yüzü üretildi

Deri, daha gerçekçi insansı makineler oluşturmak için kullanılabileceğine inanan Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından bir laboratuvarda yetiştirildi.

Geliştirilmesine öncülük eden Profesör Shoji Takeuchi, “Bu canlı deri; sağlık, hizmet, refakatçi ve insansı robotlar gibi insanlarla yakın etkileşime giren, insan benzeri işlevlere ihtiyaç duyulan robotlar için özellikle yararlı olacaktır” dedi.

Şimdiye kadar laboratuvarda yetiştirilen deri, gülümseyebilen basit bir robot yüzüne bağlandı. Robot, insan derisinin yaraları iyileştirmesi gibi, cildi de hasar görürse kendini onarabilir. Dokunma ve sıcaklık algılama gibi duyusal işlevlerin entegre edilmesi, canlı dokuyla daha kolay uygulanabilecek.

Laboratuvarda yetiştirilen cilt iki ana hücre türünden oluşuyor; ilki alt katmanı oluşturan dermal hücreler ve ikincisi dış katmanı oluşturan epidermal hücreler. Takeuchi, “Dermal hücreler ilk önce tabanı oluşturmak için kültürleniyor ve ardından epidermal hücreler, tüm cilt yapısını oluşturmak için üstüne ekleniyor” dedi.

Daha sonra canlı doku, robotun yüzeyinde küçük V şeklinde deliklerin oluşturulduğu yeni geliştirilen bir yöntem kullanılarak robota bağlanıyor. Bunlar, tutkal görevi gören ve cildin güvenli bir şekilde yapışmasına yardımcı olan bir kolajen jel kullanılarak dolduruluyor.

Takeuchi, “Bu yöntem, insan derisindeki doğal cilt bağlarının yapısını taklit ediyor. Cilt ile robot arasında pürüzsüz, güçlü bir bağ oluşturuyor. Cildin doğal esnekliği ve güçlü yapışma yöntemi, cildin robotun mekanik bileşenleri ile yırtılmadan veya soyulmadan hareket edebilmesi anlamına geliyor.” diye ekledi.

Derinin ayrıca kozmetik ve ilaçları test etmek için de kullanılabileceği düşünülüyor.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP