İngiltere’de yapılan çalışmada, Ay’a seyahat eden 24 astronot üzerinde uzay yolculuğunun sağlık üzerindeki etkileri incelendi ve birçoğunun böbreklerinde değişiklikler meydana geldiği ortaya çıktı.
Ay gezilerindeki çoğu astronot uzayda yalnızca 6-12 gün geçirirken, sekiz yıl galaktik radyasyona maruz kalmak (Kızıl Gezegen’e yolculuğun her ayağı için yaklaşık dört yıllık bir yolculuk) böbreklere çok daha büyük zarar veriyor.
Araştırmaya göre astronotlarda ağrılı böbrek taşları gelişebilir ve hatta diyalize bile ihtiyaç duyulabilir.
Astronotların böbreklerini koruyacak yeni ilaçlar geliştirilmediği sürece, sağlık riski Kızıl Gezegen’e gelecekte yapılacak 66 milyon millik gidiş-dönüş yolculuğunu tehlikeye atabilir.
Geliştirilecek bu tür ilaçların Dünya’da da faydaları olabilir; koruyucu bir ilaç, kanser hastalarının böbreklerinin radyoterapi nedeniyle zarar görmesini engelleyebilir.
University College London’dan bilim insanlarının uzay yolcuları üzerindeki potansiyel sağlık etkileri üzerine yaptığı araştırmada, bu kişilerin böbrek taşlarından muzdarip olma ihtimalinin yüksek olduğu ve dönüş uçuşunda muhtemelen diyalize ihtiyaç duyacakları tespit edildi.
ABD uzay ajansı NASA ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın, Mars’a insanlı araçlarla gitme projeleri kamuoyunda yakından takip ediliyor.
Çalışma Nature Communications’da yayınlandı.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ