Hindistan’ın Rajasthan eyaletinde, 25 yaşındaki Rohitaş Kumar, ölü ilan edilmesinin ardından kendi cenaze ateşinde uyandı.
Perşembe günü hastaneye kaldırılan Kumar’ın, bir epilepsi nöbeti geçirmesinden sonra Bhagwan Das Khetan (BDK) bölge hastanesine kaldırıldı. Fakat hastane, basit bir nöbet geçiren Kumar’ı ölü ilan etti.
İddiaya göre hastane, Kumar’ın kalbi durduktan sonra yaptığı bir elektrografi testinden sonra adamı ölü olduğuna karar kıldı, ölüm belgesini imzaladı.
ATEŞTEN KURTARDILAR
Doktorlar, Kumar’ın ölüm sebebini doğrulamak için otopsi yapmadan doğrudan morga sevk etti. Buradan, Kumarın ‘cenazesi’, Hindu geleneklerine uygun bir odun yığınına yerleştirildi.
Ancak ateş yakılmadan hemen önce tanıklar, Kumar’ın hareket etti. Apar topar ateşi söndüren ve 25 yaşındaki adamı odun yığının üzerinden alan ahali, Kumar’ı son anda kurtardı.
Olay yerindeki bir tanık, “Durum tam anlamıyla bir mucizeydi. Hepimiz şok içindeydik. Ölü ilan edilmiş adam, nefes alıyor, yaşıyordu!” dedi.
İTİRAF ETTİLER
Yetkililer, Kumar’ın ölüm sebebi olarak solunum yetmezliği ve akciğer hastalıklarını belirtti. Ancak otopsi yapılmadığı ve yalnızca kağıt üzerinde bir rapor hazırlandığı ortaya çıktı.
Jhunjhunu bölge hastanesinin başhekimi D. Singh, “Otopsi fiziksel olarak yapılmadı, sadece evrakta gösterildi,” açıklamasında bulundu.
Olay üzerine, ölümcül ihmal nedeniyle üç doktorun görevden alındığı açıklandı. Görevden alınanlar arasında BDK başhekimi Dr. Sandeep Paçar ve iki sağlık görevlisi yer aldı.
HİKAYENİN SONUNU GÖREMEDİ
Kumar, kendi cenazesinden kurtarıldıktan sonra hızla BDK hastanesinin yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Ancak durumu kötüleşmeye devam etti.
Jaipur’daki SMS hastanesine sevk edilirken talihsiz adam, yolun sonunu göremedi. Jhunjhunu bölge valisi Ramavatar Meena, “Cuma sabahı saat 5.30’da Kumar, SMS hastanesine ulaşamadan hayatını kaybetti,” açıklamasında bulundu.
Olay, Hindistan’da sağlık sisteminin ihmalleri ve otopsi süreçlerine ilişkin büyük bir tartışma başlattı. Kumar’ın yanlış ölüm raporu ve ardından yaşananlar, hem yerel halk hem de sağlık çalışanları arasında tepkilere neden oldu.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ