CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Şehit Aileleri ve Gaziler Çalıştayı’na katıldı. Özel, çalıştayın raporunu önümüzdeki dönemde tekrar bir araya geleceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile paylaşacağını söyledi.
Şehit yakınları ve gaziler arasında ayrımcılığın bitirilmesi gerektiğini de vurgulayan Özel, maaşlarında çok ciddi iyileştirmeler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Özel, 18 Mart Şehitler Günü’nde şehit yakınlarına, 19 Eylül Gaziler Günü’nde de malul gazilere birer maaş ikramiye verilmesi için kanun teklifi hazırladıklarını belirterek diğer partilerden destek istedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Şehit Yakınları ve Gazilerle İlişkiler Şube Müdürlüğü, 12-13 Haziran günleri arasında Şehit Aileleri ve Gaziler Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın kapanışı; CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Beyoğlu’nda bir otelde düzenlenen çalıştayın kapanışında, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Işık, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, İmamoğlu ve Özel birer konuşma yaptı.
“TEKRAR BİR ARAYA GELECEĞİMİZ CUMHURBAŞKANI’YLA PAYLAŞACAĞIM”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, çalıştayın raporlarının Türkiye Belediyeler Birliği aracılığı ile siyasi parti farklılığı olmaksızın tüm belediyelere aktarılacağını, TBMM’nin ilgili komisyonlarına taşınacağını belirterek “Ben komisyon raporunu önümüzdeki dönemde tekrar bir araya geleceğimiz başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm siyasi partilerin genel başkanlarıyla da paylaşarak, bu meselenin siyaset üstü bir mesele olduğunu, hepimiz adına görev yaparken hayatını kaybedenlerin ve hepimizin çocukları yerine annesiz, babasız büyüyenlerin, eşsiz kalanların, bu içinde bulundukları durumda, tespit edilen ortak sorunlar ve çözüm önerileri noktasında ortaklaşmamızın önemini bir kez daha vurgulayacağım” dedi.
“AYRIMCILIK TAMAMEN BİTİRİLMELİ”
Tüm belediyelerde şehit yakınları ve gazilerle ilgili birimlerin kurulması için bir genelge yayınlandıklarını ifade eden Özel, şehit yakınlarını ve gazilerinin, çözüm bekleyen pek çok sorunu olduğunu vurguladı. Özel şunları söyledi:
-Çeşitli çalışmalarla belirlediğimiz çözüm önerilerimiz var. Bu konuda atılması gereken adımları hiçbir koşulda, ayrım yapılmaksızın tüm şehitlerin ve gazilerin 15 Temmuz, terörle mücadele, harp malulü diye ayırmaksızın en üst düzeyde birleştirilmesi, hangi gruba, hangi katkı, hangi özlük hakkı sağlanıyorsa, bunun tümü için sağlanması ve hep birlikte geliştirilmesi, hiç kimsenin ayrımcılığa uğradığı hissine kapılmaması, ‘onlar şehit ailesi de biz değil miyiz, biz de bu vatan için canımızı vermedik mi, biz de gazi olmadık mı, canımızı vermeyi göz almadık mı?’ gibi kırgın ifadelerin duyulmaması için bu birleştirmenin mutlaka yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
– Ve bu ayrımcılığın tamamen bitirilmesinin gömleğin ilk düğmesinin doğru iliklenmesi olacağını düşünüyoruz. Şehit eş anne babalarının maaşlarında mutlaka ve çok ciddi iyileştirmeler yapılmalı. Temmuz 2023’te memurlara verilen seyyanen zamdan emsal maaş almayan şehit aileleri ve gazilerin de yararlanması sağlanmalı. Ve bundan sonraki tüm seyyanen zam uygulamalarından da yararlanacakları gözetilmeli. Bu mutlaka kanuni düzenlemeye ilave edilmelidir.
“İFADE ETMEKTEN UTANÇ DUYDUĞUMUZ MESELELER”
– Milletvekillerine en iyi hastanelerde tedavi imkanı sağlayan devletin, bundan şehit ailelerini ve gazilerimizi mahrum bırakması kesinlikle düşünülemez. En üst sağlık standardı, şehit ailelerinin ve gazilerin olmalı, ondan sonra diğer standartlar belirlenmelidir. Hele hele protez masrafları, raporların alınmasındaki zorluklar devletin yaptığı katkılar ya da ucuzunun ödenmesi. En ideali için kendilerinden katkı beklenmesi.
– Ya da daha kötü bir proteze rıza gösterilmesi gibi meseleler bu salonda ifade etmekten utanç duyduğumuz meselelerdir. İlaç fiyatlarına fark çıkarılması ya da piyasada bulunan bulunmayan en ucuz muadilin ödenip, doktorun takdir ettiği tedavi için fiyat farkı talep edilmesi yine terk edilmesi gereken uygulamalardır. Engelli gazi ve vazife malullerinin tüm yaşamsal ihtiyaçlarının SGK tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyoruz.
İKRAMİYE İÇİN KANUN TEKLİFİ
Özel, 18 Mart Şehitler Günü’nde şehit yakınlarına, 19 Eylül Gaziler Günü’nde de malul gazilere birer maaş ikramiye verilmesi için kanun teklifi hazırladıklarını dile getirerek şöyle konuştu:
– Önümüzdeki günlerde bunu meclis gündemine getirip diğer siyasi partilerin liderlerinden de bu konuda katkı sağlamalarını talep edeceğiz. Şehit aileleri ve malul gazilerimizin elektrik ve suda olduğu gibi doğal gazda da indirim sağlanmasını talep ediyoruz. Şehit ailelerinin, şehitlerimizin biricik emanetleri olduğu, gazilerin vatanın uğruna mücadele etmiş yiğit vatan evlatları olduğu ve onlarla ilgili tüm meselelerin çözülmesi noktasında bunun bir siyaset, bir politika, bir hizmet, oy karşılığı atılan adımlar değil, hepimizin üzerindeki en büyük vazife olduğunun bilincindeyiz.
İMAMOĞLU: ALDIĞIMIZ HER NEFES ONLARI FEDAKARLIKLARI SAYESİNDE
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da yaptığı konuşmada çalıştayın aydınlatıcı sahalar ve fikirler oluşturduğuna vurgu yaparak çıkacak raporun Türkiye Belediyeler Birliği nezdindeki bütün yerel yönetimlere gönderileceğini söyledi. İmamoğlu, şöyle devam etti:
– 20. yüzyılın başından itibaren büyük bir mücadele içerisinde olmuştur milletimiz. Nice cephelerde ve nice savaşlarda önce kurtuluş mücadelesi, ardından özgürlük mücadelesi, ardından yine süreç içerisinde terörle mücadeleden tutun Kore’de, Kıbrıs Barış Harekatı’nda… Aldığımız her nefesin, şehit ve gazilerimizin fedakarlıkları sayesinde olduğunun da farkındayız. O bakımdan dualarımızdan eksik etmeyiz. Buluşmalarımızdan eksik etmeyiz. Törenlerimizde, onları anmaktan gurur duyarız ve onların huzurunda minnetle saygı duymayı asla eksik etmeyiz.
– Milletimizin bu güçlü duygusunu, şehit yakınlarına ve gazilerimize hissettirmek de bizim ve bizim gibi yöneticilerin öncelikli görevi. Kendimi, bu milletin vefa duygusunu sizlere en güçlü biçimde hissettirmekle en üst seviyede görevli kabul ediyorum. İstanbul’da neyi, nasıl yapmamız gerektiği konusunda, önemli bir tecrübeye sahibiz. Şunu çok iyi biliyorum; özellikle bazı dertlerin çaresini hekimden değil de çekenden sormak lazım. Aslında bu çalıştayın da temel anlamı bu.
“ÖNCELİK ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERİN”
– İstanbul’umuzda şehit yakınları ve gazilerle ilişki kuran bu müdürlüğümüzde, bugüne kadar tam 5 bin 867 haneyle bire bir diyalog kurarak, onların eksiklerini, ihtiyaçlarını görerek, hissederek, yaşayarak ve konuşarak çözme gayreti içerisinde olduk. İBB tarihinde ilk kez açtığımız kreşlerde, Bölgesel İstihdam Ofisleri’nde şehit yakınlarına ya da gazilerimize gösterdiğimiz ilginin ve alakanın da altını çizmek isterim.
– Örneğin; Halk Ekmek büfesi dağıtıyorsak, ilk önce şehit ailelerine ve gazilerimize bunu vermeyi, protokolümüzün ön sırasına yazarak ve onu gözeterek yaptık. ‘Sen Oku Diye’ eğitim desteğimizi ilkokul, ortaokul, lise iyileştirme merkezlerimizde harekete geçirirken, yine benzer bir biçimde şehit yakınlarımıza ve gazilerimize bunu sağladık.
Konuşmaların ardından Özel, Çelik, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, İBB tarafından yapımı tamamlanan, Beyoğlu Sütlüce’deki Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İstanbul Şubesi’ni açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından merkezi gezen Özel ve İmamoğlu, şehit yakınları ve gazilerle çay eşliğinde sohbet etti.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ