Kongo’nun Kuzey-Kivu Valiliği’nden yapılan açıklamada, eyaletin Nyiragongo ve Goma şehirlerinde toplam 8 M çiçeği (Mpox) vakasının tespit edildiği duyuruldu.
Hastalığın, bulaşıcı ve tehlikeli olduğu vurgulanan açıklamada, “M çiçeğinin sadece tespit edilen şehirler için değil tüm eyalet için tehdit oluşturduğu” uyarısı yapıldı.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığından 5 Haziran’da yapılan açıklamada ise bu yıl 7 bin 396 M çiçeği vakasının görüldüğü, salgın nedeniyle 371 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.
Ülkede geçen yıl 654’ü ölümle sonuçlanan 14 bin 626 M çiçeği vakası tespit edilmişti.
GÜNEY AFRİKA’DA 3 KİŞİ ÖLDÜ
Güney Afrika’da mayıs ayında başlayan M çiçeğinin 16 kişi görüldüğü kaydedildi. Bu tanı konulan 16 kişiden üçüncüsü bugün hayatını kaybetti.
DSÖ’DEN UYARI
Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) M çiçeği virüsü alanında uzman olarak görev yapan Rosamund Lewis, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nin bugünkü haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Lewis, M çiçeği vakalarının artmaya devam etmesiyle bunun bir halk sağlığı tehdidi olmaya devam ettiğini vurgulayarak, yılbaşından bu yana dünya genelinde 3 bin 100’den fazla vaka rapor edildiğini söyledi.
“Yalnızca mayısta 26 ülkeden yaklaşık 600 doğrulanmış vaka DSÖ’ye bildirildi.” ifadesini kullanan Lewis, özellikle Afrika’da M çiçeği vakalarında artış yaşandığını vurgulayarak bunun temel nedenlerinin tespit edilmesi için yoğun araştırmaların yapılması yönünde çağrıda bulundu.
Lewis, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tespit edilen M çiçeği virüsü vakalarında ölüm oranın yaklaşık yüzde 5 olduğunu kaydetti.
Salgın nedeniyle daha çok çocukların yaşamını yitirdiğini kaydeden Lewis, Afrika’da M çiçeği vakalarında son zamanlarda görülen artışın ele alınmasının kritik bir ihtiyaç olduğunun da altını çizdi.
DSÖ ADINI DEĞİŞTİRMİŞTİ
Dünya Sağlık Örgütü, 28 Kasım 2023’te damgalanma ve ırkçılık endişelerini ileri sürerek, virüse “maymun çiçeği” yerine “mpox” adının verildiğini açıklamıştı.
NASIL BULAŞIYOR, BELİRTİLERİ NELER?
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizliğe yol açabiliyor.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ