DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Şeker hastalığı teşhisinde dev adım

Açlık şekeri, tokluk şekeri, testler, enjektörler, insülin direnci, hormon takviyesi… Gibi alt başlıklar halinde uzayıp giden bir şeker hastalığı bilançosu diyabet hastalarının olmazsa olmazı. Erken teşhis ise pek çok test ve öngörü gerektiriyor. Peki herhangi bir iğne batırılmadan sadece vücudunuza yapıştıracağınız bir etiket ile diyabet riski taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek ister miydiniz? Bilim insanları, terden diyabet riski taşıyıp taşımadığınızı teşhis eden bir etiket tasarladı.

Yayınlanma Tarihi :
Şeker hastalığı teşhisinde dev adım

Basit bir etiket ya da yeni nesil adıyla bir çıkartma; diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliğinin daha kolay teşhis edilmesinin önünü açabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nden biliminsanları, kola yapıştırılabilen bir etiket ile terden üç önemli sağlık belirtecinin seviyelerini toplayan ve ölçen bir sağlık görüntüleme sistemi geliştirdi.

Çıkartma görünümlü mikrocihaz gönüllüler üzerinde denendi. Yapılan glikoz, laktat ve ürik asit ölçümlerinin diyabetin yanı sıra potansiyel böbrek ve kalp sorunlarına da işaret edebileceği öngörülüyor. Testler sırasında insanlara egzersiz yaparken bantlar takıldı ve gönüllülerin böbrek problemlerini teşhis etmek için kullanılan ürik asit seviyeleri, diyabet teşhislerinde kullanılan glikoz seviyeleri ve egzersiz yoğunluğunu yansıtan ve kişinin kişisel kondisyonunun önemli bir göstergesi olan maksimum eşiğe ne zaman ulaştığını gösteren laktat seviyeleri ölçüldü.

AĞRISIZ-SIZISIZ ÖLÇÜM 

Araştırmacılar, gönüllülerin kollarındaki monitörlerden elde edilen sonuçları geleneksel laboratuvar sonuçlarıyla karşılaştırdıklarında, etiketin verdiği sonuçları doğru ve güvenilir buldu. 3D etiketler sayısız sağlık sorununu ortaya çıkarabilir ve kan örneklemesinin aksine, terin toplanması invaziv değildir. Yani iğne korkusu olanlara müjde niteliğindeki keşif henüz ticarileştirilmedi ancak yapay zekanın ortaya çıkışından kaynaklanan yeni teknolojilerin sağlık alanına gelme hızı göz önüne alındığında, bu çok uzun sürmeyebilir.

Diyabet hastaları zaman içinde kan şekeri seviyelerini takip etmek için derinin altına giren küçük bir sensöre ihtiyaç duyuyor ve bu da onları rahatsız edebiliyor. İşte bu noktada da devreye yeni keşif giriyor, çünkü ter sensörlü minik etiket herhangi bir kesi gerektirmiyor.

HASTALAR İÇİN MOTİVASYON 

Cihazın hastalıkları erken teşhis etmede yeni bir yöntem sunduğu için sağlık alanında büyük bir etki yaratma potansiyeline sahip olduğunu söyleyen araştırmacılar, kan örneği alırken yaşanan sıkıntıları düşündüğümüzde ter üzerinden yapılan analizin hastalar için pozitif bir motivasyon yaratacağı görüşünde.

Daily Mail’in Sağlık köşesinde yer alan habere göre etiketi kola yapıştırmanız ve birkaç saniye beklemeniz sonuçların ekrana yansıması için yeterli. Washington Eyalet Üniversitesi doktora öğrencisi ve çalışmanın başyazarı Chuchu Chen şunları söyledi:

– Diyabet dünya çapında büyük bir sorun. Çalışma sırasında 3D baskının sağlık alanında fark yaratabileceğini düşündüm ve bunun gibi bir cihaz oluşturmak için 3D baskıyı hastalık tespit yöntemleriyle birleştirip birleştiremeyeceğimizi görmek istedim.

Araştırmacılar, ACS Sensors dergisinde yayınlanan raporlarında, çalışmanın “güvenilir sonuçlar ürettiğini” yazdı. 3D yazıcı kullanılarak üretilen etiket şu anda üç biyobelirteç için ölçüm yapıyor ancak araştırmacılara göre gelecekte çok daha fazla umut veren sonuçlara bu minik etiketten ulaşabilmemiz mümkün.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP