DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Sigarayı bırakınca akciğerlerinizin tamamen yenilenmesi ne kadar zaman alıyor?

Sigara tiryakilerinin birçoğu, defalarca kez sigarayı bırakmayı düşünmüştür. Sağlık için oldukça faydalı olan bu durum, kalp ve akciğer hastalıklarının görülmesinde de belirgin bir düşüşe neden oluyor. Uzmanlar, sigara tüketiminin kesilmesi halinde vücuttaki işleyişin normal haline dönmesinin ne kadar sürdüğüne açıklık getirdi.

Yayınlanma Tarihi :
Sigarayı bırakınca akciğerlerinizin tamamen yenilenmesi ne kadar zaman alıyor?

Türkiye, Avrupa’nın en fazla sigara tüketen ülkeleri arasında yer alırken, çok sayıda hastalıkta temel faktörler arasında yaygın sigara tüketimi yer alıyor. 

Akciğer kanserlerinin yüzde 95’i sigaraya bağlı ortaya çıkarken, sigara kullanan insanların önemli bölümü ise bu alışkanlıklarını tamamen hayatından çıkarmaya çalışıyor. Güney Koreli araştırmacılar tarafından JAMA dergisinde yayınlanan son çalışma, 100 binden fazla sigara bağımlısını ve 4 milyona yakın hiç sigara tüketmeyen insanın verilerini karşılaştırdı. 

Ayrıca raporda, sigarayı bırakan insanların 10 yıl boyunca sağlık değerleri incelendi. Ortaya çıkan sonuç doktorlar için de şaşırtıcı oldu çünkü sigara tüketimini aniden kesmenin kardiyovasküler sistem, kalp sağlığı ve akciğerlerin durumu üzerinde sürpriz etkileri ortaya çıktı. 

TÜKETİLEN YIL VE DOZ BELİRLEYİCİ OLDU 

Çalışmada sigara içmekle kardiyovasküler hastalık riski arasındaki ilişkinin doza bağlı olduğu bulundu. Bu, hafif sigara içenlerin sigarayı bıraktıktan kısa bir süre sonra risklerinin düştüğü anlamına geliyor. Ancak araştırmacılar, en az sekiz yıl boyunca sigara içmiş olan ağır sigara tiryakileri için kalp krizi ve felç riskinin hiç sigara içmemiş biriyle aynı seviyeye gelmesinin 25 yıl sürebileceği sonucuna vardı.

Raporu hazırlayan araştırmacılar, konuya ilişkin “Ağır sigara içen eski tiryakilerin, sigara içmeye devam eden hastalarla eşdeğer bir kardiyovasküler hastalık riskine sahip olduğu düşünülmelidir.” ifadelerini kullandı. 

Bu çalışmanın yanı sıra, sigara içmenin kalp yetmezliğiyle bağlantılı olduğunu gösteren çok sayıda farklı çalışma bulunuyor. Sigaranın sağlığa en yaygın zararlarından biri olan kalp yetmezliği, kalp kasının vücuda gerektiği kadar iyi kan pompalayamamasıyla ortaya çıkıyor.

ORGANLAR NE KADAR SÜREDE KENDİNİ YENİLİYOR?

Sigaranın sağlığa yönelik yıkıcı etkilerini tamamen ortadan kaldırabilmek ise mümkün değil. Araştırmacılar, 10 yılın üzerinde sigara tüketen insanlarda, sigara bıraktıktan sonraki süreçte neler yaşandığını tespit etti.

Sigara tüketimine son verilen tarihten 3 ay sonra kalp krizi riskinde belirgin bir düşüş görülmekte. Kan dolaşımı iyileşirken, akciğerin kapasitesinde artış yaşanıyor. İlk 9 ayda öksürük ve nefes darlığı şikayetlerini günden güne azalma görülüyor. Bir yılın ardından kalp-damar tıkanıklığı ve kalp krizi riski, normal bir sigara içicisine göre yarı yarıya düşüyor. 

Sigarayı bıraktıktan sonraki 5 yılda ise ağız, boğaz, yemek borusu ve mesane kanseri riski yarı yarıya azalıyor. Rahim ağzı kanseri ve felç riski, hiç sigara içmeyen bir insanla aynı seviyeye düşüyor. 10. yılda ise akciğer kanserine bağlı ölüm riski, sigara kullananlara oranla yarı yarıya azalıyor. 

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP