DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerin kendini yenilemesi ne kadar sürer? Aşama aşama açıklandı

Sigara içmek, sadece solunum yollarını değil, kalp, yemek borusu, rahim ağzı ve mesane gibi birçok organı etkileyen ana risk faktörlerinden biridir. Sigaranın yanmasıyla ortaya çıkan toksik maddelerin solunması, akciğerlerde kalıcı hasara yol açar. Peki sigarayı bıraktıktan sonra akciğerin iyileşmesi ne kadar sürer?

Yayınlanma Tarihi :

Akciğerler, sigaranın etkilerinin en belirgin görüldüğü organdır; sigara içmek akciğerlerin görünümünü değiştirir, kararmasına, elastikiyet kaybına ve iltihaplanmasına neden olur. 

Uzun süreli sigara içenlerde bu hasarların bir kısmı geri döndürülemez olsa da, sigarayı bırakmak her zaman sağlığımızı iyileştirmek için en etkili adımlardan biridir. Sigara içmeyi bırakan kişiler, vücutlarının neredeyse anında iyileşmeye başladığını hissederken, akciğerlerin durumu gibi önemli gelişmeler zamanla daha belirgin hale gelir.

20 dakikadan sonra etkisi başlıyor

Fanpage’in haberine göre sigara içmeyi bırakmanın yararlı etkileri, vücutta hemen hissedilmeye başlar. Sağlık uzmanlarının belirttiğine göre, son sigaradan sadece 20 dakika sonra kalp atış hızında ve kan basıncında azalma görülür. 

12 saat sonra, kandaki nikotin ve karbon monoksit seviyesi azalırken, oksijen seviyeleri yükselir ve kasların durumu iyileşir. 

İki hafta ile üç ay arasında kan dolaşımı ve akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Bir ay sonra, öksürük ve nefes darlığı azalır, üç ila dokuz ay sonra ise akciğer fonksiyonu %10 oranında artar. 

10 yıl sonra, sigara içmenin akciğer kanseri riskini artırıcı etkileri azalır ve akciğer kanserine yakalanma riski, sigara içmemiş bir kişiye göre yarıya iner. 

Eski sigara içenlerde genetik olarak sağlıklı hücreler de fazla

Sigarayı bırakan eski tiryakilerin akciğerleri, zaman içinde önemli bir iyileşme süreci başlatır. Wellcome Sanger Enstitüsü ve University College London tarafından yapılan bir araştırma, sigaranın neden olduğu hasarın engellenmesinin yanı sıra, akciğerlerdeki hücrelerin DNA’sında da olumlu değişiklikler yaşandığını ortaya koymuştur. 

Sigara içenler, eski sigara içenler ve hiç sigara içmemiş kişilerden alınan hücreler üzerinde yapılan incelemeler, eski sigara içenlerde genetik olarak sağlıklı hücrelerin, sigara içenlere kıyasla dört kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Bu sağlıklı hücreler, hava yollarını kaplayan epitel hücrelerini aktif şekilde yenileyerek, kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Sigara içmek, akciğerlerdeki hücrelerde “sürücü mutasyonları” adı verilen genetik hatalara yol açar ve bu hatalar, kontrolsüz büyümeye neden olarak kanser riskini artırır. Ancak sigarayı bırakmak, bu zararlı süreci durdurur ve yeni, sağlıklı hücrelerin gelişimini teşvik eder.

Haber/Kaynak: Burhan Akdağ

YORUM YAP