Havuç, ya da diğer adıyla şalgam kökü, en popüler sebzelerden biridir. Turuncu, sarı, mor ve hatta siyah renklerde bulunan havuçlar, sadece tatlı lezzetleriyle değil, aynı zamanda sundukları besin değerleriyle de mutfakların vazgeçilmezi.
Bazen havuçların üzerinde siyah noktalar belirir ve bu yenilmeli mi yoksa atılmalı mı sorularını akıllara getirir. Aslında bu siyah noktalar, genellikle Alternaria yaprak lekesi ya da mantar enfeksiyonlarının bir sonucudur ve bu nedenle küf belirtisi olarak kabul edilir.
Bunun en yaygın nedeni, yanlış saklama koşullarıdır; özellikle nemli ve sıcak ortamlarda mantarların çoğalması hızlanır ve havuçların üzerinde bu tür lekeler oluşur. Bu nedenle, havuçları serin ve kuru bir yerde saklamak, mantar gelişimini önlemek adına önemlidir.
Lekelenmiş havuç yenilmeli mi çöpe mi atılmalı?
Eğer havucun üzerinde yalnızca küçük bir siyah nokta veya uçlarında beyaz bir tüy varsa, küflü kısmı kesip ayırarak havucu tüketebilirsiniz. Ancak böyle bir durumda, havucu çiğ olarak tüketmek yerine pişmiş şekilde yemeyi tercih etmek gerekiyor. Havuçta siyah noktalar oldukça fazlaysa, bu durumda havucu tüketmemek en doğrusudur. Ayrıca, havuç çok esnek hale gelmişse veya acı bir tat alıyorsa, kesinlikle atılmalıdır.
Havuçta küf oluştuğunda ne yapılmalı?
Basit bir ev numarası ile havuçları eski elastikiyetine kavuşturmak da mümkün. Havuçları, yeterince yüksek bir bardak soğuk suya yerleştirip birkaç saat boyunca serin bir yerde veya buzdolabında bekletmek yeterli oluyor. Bu yöntemle havuçlar, tazeliğine geri kavuşur ve yeniden tüketilmeye hazır hale gelir.
Eğer çok fazla havuç aldıysanız onun da çözümü dondurmak. Dondurmadan önce ise kısa süre haşlamak, taze tadı korumanın en iyi yolu.
İpucu: Havuçları elma, avokado veya eriklerin yakınında saklamayın çünkü bunlar, havuçların olgunlaşmasını hızlandıran etilen gazı açığa çıkarır.
Haber/Kaynak: Burhan Akdağ